Korona virüs nedeniyle yapılması planlanan sahra hastanelerinden bir tanesi için yer olarak Atatürk Havalimanı belirlenmişti. Hastane inşaatı ani bir kararla havalimanın iki pistinin ortasına taşındı. E. Korgeneral Erdoğan Karakuş, Atatürk havalimanının önemine işaret etti.
Korona virüs nedeniyle yapılması planlanan sahra hastanelerinden biri Atatürk Havalimanı olarak belirlenmişti. Havalimanı alanı içerisinde Yeşilköy tarafında boş bir araziye yapılması öngörülen hastane inşaatı ani bir kararla havalimanın iki pistinin ortasına taşındı. İnşaat sahası için ortalama 4 milyar dolara mal olan iki pist kırıldı.
Atatürk Havalimanının önemini ve pistlerin ortadan kaldırılmasının ne gibi sorunlara yol açacağına ilişkin Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş ile konuştuk. Atatürk Havalimanının pistlerinin yok edilmesine en çok dış güçlerin sevineceğini belirten Karakuş, bu havalimanının İstanbul için çok önemli olduğunu ve bu hatadan derhal geri dönülmesi gerektiğini söyledi.
İSTANBUL HAVALİMANINDA KAZA OLURSA?
-Atatürk Havalimanına sahra hastanesinin yapılmasına ne diyorsunuz? Pistin yok edilmesi çok tartışılıyor. Pistlerin, meydanların ve Atatürk Havalimanının önemi nedir?
Erdoğan Karakuş: Medyanlar ve pistler ülkenin kurtarıcılarıdır. Atatürk Havalimanı oldukça önemli bir yer. Şunu hatırlayalım: Sabiha Gökçen Havalimanında bir vaka vukuu bulmuş, kaza olmuştu. Bu kazadan sonra pist kullanılamayınca birçok uçak Ankara’ya geri dönmek zorunda kaldı, bir kısım uçak da İstanbul Havalimanına indi.
TÜRK MİLLETİNİN BOŞA GİDEN SERVETİ’
İstanbul Havalimanı ileride çok önemli bir hale geleceğini söylediler. Planlama o yönde. Trafiği çok yoğun olacak. İstanbul Havalimanında da bir kaza olduğunda uçakların inebileceği en uygun meydan Atatürk Havalimanıdır. Hemen oraya uçaklar inebilirler. Çok yakın oldukları için de uçaklar çok fazla yük oluşturabilecek yedek yakıt almaz. Normalde bir uçağın bir yerden bir yere giderken, yedek meydana gidebilecek ve aşağı yukarı da yüzde 50 yakıt kalacak şekilde bir planlama yapılır. Yedek meydan ne kadar yakın olursa, o kadar iktisadi kullanırsınız uçaklarınızı. Dünyanın yüzde 2 yakıtını uçaklar kullanıyor. Yedek meydanınız yakınsa uçak biletlerini de ucuzlatırsınız.
İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara’dan İstanbul’a giderken, kaza olması nedeniyle uçağı geri Ankara’ya döndü. Eğer Atatürk Havalimanı kullanılabilseydi o kadar fazla yakıt yakılmayabilirdi. O yakıt paradır, Türk milletinin parasıdır.
ATATÜRK HAVALİMANI PARK EKSİKLİĞİNİ GİDERİYORDU’
– Yedek havalimanı olmasının dışında başka önemi nedir?
Bir önemi daha var. Dikkat ettiyseniz, şu anda 60-70 uçak var Atatürk Havalimanında. Neden? Çünkü İstanbul Havalimanının park yeri bütün uçakların park edebileceği kadar büyüklükte olmadığı için. Gelmişler, oraya inmişler. Daha önce hiç uçak yokken, şu an 70 kadar uçak, park olmaması nedeniyle Atatürk Havalimanına inmiş. Havalimanı kurtarıcı olmuş.
Ancak asıl bir konu var ki, o en önemlisi.
ATATÜRK HAVALİMANI’NDA ÖZELLİKLE HARP DURUMUNDA DA KULLANILMAK ÜZERE SIĞINAKLARIMIZ VARDI, YIKILDI’
-Nedir o?
İstanbul’un korunması Atatürk Havalimanına aittir. Daha önce orada 20 civarında uçak sığınağı vardı. Bir savaşta düşman uçakları tarafından vurulmaması için sığınaklar yapılmıştı. Bunların tamamı park yeri ihtiyacı var diye 5-6 sene evvel yıkıldı. Parçalandı sığınaklar. Onun yerine 850 dönüm bölgeye 06 pistinin güneyine park yeri yapıldı.
Şu masraflara bakın! Neden yaptığınız o zaman, yeni havalimanı yapılacak idiyse.
İSTANBUL HAVALİMANI’NDAN İSTANBUL’U SAVUNAMAZSINIZ!’
-İstanbul Havalimanı güvenlik için kullanılamaz mı?
Kullanılamaz!
– Neden?
Çünkü İstanbul Havalimanı deniz kıyısında, deniz topçusunun etkisi altındadır. En basiti… Bırakın havadan taarruzu denizden bile gelebilecek bir tehdidin altında. Dünyada asla ve asla kimin ne zaman ne yapacağını bilemezsiniz. Sizin devamlı savunmanızı hazırlamanız, tedbirinizi almanı gerekir.
İşte Rusya ile ilişkilerimiz bir uçak krizi sonrası sıkıntıya girdi. Yeniden düzeldi ama hiç aramız bozulmaz derken bir de İdlib olayı çıktı karşımızda. Rusya ile gerginlik bir anda yeniden tırmanıverdi.
Onun için İstanbul’un korunması daha önce 8 tane füze filosuyla Atatürk havalimanına aittir. Herhangi bir gerginlikte.
BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞINDA YEŞİLKÖY NASIL KULLANILDI?
Mesela Ege’de sorunlarımızın olduğu bir Yunanistan var. Yunanistan ile ilgili bir olayda dahi Atatürk Havalimanı fevkalade kurtarıcı bir limandır. Öyle sevinen ülkeler, uluslar vardır ki, bu havalimanının iki pistinin devre dışı bırakılmasından, öyle mutlu olanlar vardır ki, haddini hesabını söyleyemem.
Gelelim Birinci Dünya Savaşına. Osmanlı Devleti o zaman 450 uçak kullandı. Şimdi herkes şunu bilir. Çanakkale’de kara harekatı bittikten sonra Fransızlar, İngilizler çekildi, savaş bitti. Halbuki bölgede savaş bütün şiddetiyle devam etmektedir.
– Nasıl devam etti savaş?
Bozcaada ve Gökçeada’da Fransızlar ve İngilizlerin elindeydi. Bu iki ülkenin bu iki adada 5 meydanı vardı. Bakın, 5 tane. Kara gücü çekildikten sonra Fransız ve İngilizlerin hedefi İstanbul olmuştur. Buradan kalkan bu uçaklar 3 yıl boyunca İstanbul’u bombaladılar. İstinye’de bir gemimizi de batırdılar. Yeşilköy daha Osmanlı dönemindeyken yapılmış bir meydandır. Oradan kalkan uçaklarımızla başkentimizi korumaya çalıştı. Napalm bombaları bile kullandılar. Yani bu meydanın ne kadar önemli bir meydan olduğunu tasavvur ediniz. Çok kıymetli meydandır. Bu iş İstanbul Havalimanından yapılamaz.
KONU HAYATİDİR HATADAN DÖNÜLMELİDİR’
Devlet yöneticilerinin bunu görmesini istiyorum. Bir yanlışlıktır bu diye düşünüyorum. En kısa zamanda inşaat belirli bir noktaya gelinmeden bu işten geri dönülmesinde yarar vardır. İstanbul ve ülkemiz için bu çok hayati bir durumdur.
HASTANE YAPACAK BAŞKA YER Mİ KALMADI!
– Bu pistlerin yapımı zor mu? Yani geri dönülemez bir şey mi? Ya da Sahra Hastanesini başka bir yere yapamaz mıydık?
Sahra hastanesi her yere yapılabilir. İlla o iki pistin sökülerek oraya yerleştirilmesi akıl alır gibi değil. Nasıl verildi bu karar? Sayın Cumhurbaşkanına danışmanları ne dedi de bunun yapılması kabul edildi? İstanbul’da bu hastanenin yapılacağı başka bir yer mi kalmadı da bu iki pisti tahrip ediyoruz. Nasıl bu noktaya gelebiliyoruz?
PİST YENİDEN AÇILABİLİR Mİ?
Farz edelim hastaneyi tamamladık ve bir tehlikeyle karşı karşıya geldik. Bu pistlerin kullanılması gerekti. Bu hastaneyi yıkacaksınız! Yazık değil mi? O pistlerin açılması için o hastaneyi yıkmanız gerekecek.
– Pist yapımını kolay bir iş mi sandınız?
Pist yapımı hiç kolay bir iş değildir. O betonun kendisinin kıvamını alması lazım. Hava Kuvvetleri olarak biz bu işi çok iyi yaparız. Ama bir pistin düzeltilmesi zaman alır. Betonun kaynaması için zaman gerekiyor. Şu anda vazgeçilirse ve pistler düzeltilirse bundan büyük mutluluk duyarız. İstanbul’un korunması çok önemli, bizim can damarımızdır. Neyin ne olacağı belli mi? İstanbul’u havadan savunmak durumunda kalamaz mıyız?
Bir kaza durumunda İstanbul Havalimanında Atatürk kullanılmak durumundadır. Sevk edilmesi gerekir. Zaman da çok kısıtlıdır. Bunu görmek gerekir. Bir kaza olunca ayıklayın pirincin taşını. Orada sapasağlam bir havalimanı varken…
Bir diğer Sahra Hastanesi de Sarıgazi’de yapılıyor.
O da askeri havalimanı. Oradaki havalimanı ortadan kaldırılarak yapılıyor. Havalimanları ülkenin can damarıdır. Ülkede her şey havaalanlarına uygun olarak yapılmalıdır. Demiryolu da, limanlar da, kara yolları da…
İstanbul Havalimanı da uygun değildir. Tartışmalar olurken de söylemiştim. Orası rüzgâra açıktır, kırağı ve şeffaf buzlanma en fazla olan yerlerden birisidir. İlgililer görüşlerini belirttikten sonra karar verilip yapılmıştır pek tabii. Ama bizler havacıyız. Mutlaka doğru bildiğimiz şeyler vardır. Hayatımız bunlarla geçti çünkü.
Mesela Atatürk havalimanında buzlanma sorunu yaşanmaz. Güneyde olduğu için lodos vardır. Ancak inişler de ona göre ayarlanabilir bir meydandır.
MUHAREBE DURUMLARINDA DOĞACAK ZAFİYETLERİ DIŞ GÜÇLER KULLANIR. ( MÜDAHİL HAVALİMANI EKSİKLİĞİNDEN VE UZAKLIĞINDAN DOLAYI)
Tehlikeli günlerde elimizde güç olarak kalmalıdır Atatürk Havalimanı. Bunu dış güçler kullanır. Atatürk Havalimanı pistlerinin ortadan kaldırılması dış güçler tarafından bilinir ve takip edilir. Dış güçler bunu kullanır. İnanın çok mutlu olmuşlardır. Açıkça bunu söylemek istiyorum. Bu da bizi havacı olarak üzmektedir. Orda ki yapılan inşaatın ısrarı ( gizli bölümlerin tahribi dolayısıyla) bir bahane de olabilir.