Çin Türkiye ilişkisi mi dediniz?
Son zamanlarda Doğu Türkistandaki Çin zülümü ve soykırımı konu olunca Başta Aydın gurubu Doğu Perinçek ve ekibi olmak üzere tüm yandaş medya ve hükümet yakınları, Çin hükümetinin önceden anlaşma yaptığı düşünce kuruluşları tek ağızdan Uygur davasının bir Amerika ve Avrupa uydurmacısı olduğu, amacının Türkiye ile Çin ilişkisini bozma fikrini savunmaktadır. Peki, Türkiye ile Çin ilişkisini kendim bildiğim ticari ve turizm yönden değerlendirmek istiyorum. Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'nin Çin ile ticaret hacmi 2017 yılında ithalat 274 milyon dolar iken , Çin’e yaptığımız ihracat sadece 14 Milyar dolar . 2018 de ise Çin’den yaptığımız İthalat 23 milyar 371milyon dolar iken , ihracatımız 2 milyar 936 milyon dolardır (Bunlar gümrüğe resmî beyan verilmiş verilerdir.)
Çok güvendiğimiz turizm konusunda: 2002 senesinde Boğaz’dan geçen “Varyak” gemisi mevzusunda Çin hükümeti vaat ettiği yılda 1 milyon turist komedyensine bir bakın, 2010’a kadar 100 bin’e bile ulaşmayan turist sayısının son 5 yılı, en iyi dönem olan 2015 senesinde 313 bin ( yarısının Doğu Türkistandaki Uygur Türkleri olduğu söyleniyor) , 2016’ da Uygur Türklerinin pasaportlarına el konulduktan sonra bu sayı 167 bin’e iniyor, iki ülke arasında durmadan anlaşmaların imzalandığı, turist artırma sözü verildiği 2017’de Çin turist sayısı 250 bin. Türkiye ile Çin arasında vize konusu: Şu an Çin’deki her hangi bir vatandaş oturduğu yerden 25 dolar ödeyerek elektronik vize alabiliyorken Türk vatandaşı birinin Çin’e turistik seyahat etme hakkı yok, daha önce Çin’e hiç gitmemiş biri 2,3 bin dolara kadar yükselen fiyat ödeyip 15 günden 1 aya kadar sürede anca vize alabiliyorken, yıllarca Çin’den ithalat yapan iş adamları bile Çin vizesi için 500 ile 1000 doları gözden çıkaracak ve yine 15 gün ile bir ay beklemek zorunda kalacak.
Birde Türkiye ile Çin’in misafir anlayışına bakalım, Çinli misafirler Türkiye sınırlarına havadan giriş yaptığı an devlet hava meydanları elemanları tarafından Güler yüzü ve öğrenmiş olduğu bir, iki kelime Çincesi ile karşılanırken, Türk pasaportu ile Çin gümrüğüne yaklaştığınızda saatlerce güvenlik sorusuna maruz kalabilirsiniz , gerektiğinde cep telefonunuz dahil tüm özel eşyanız tek tek açılıp kontrolden geçilmesi gerekebilir. İş bununla da kalmaz, oteller Sizi almayabilir, sizlere şöyle bir gerçek olay aktaralım, yıl 2017, Shanghai’daki bir fuara resmî davet ile gidilen bir guruba gecenin çok geç bir saatlerinde sivil polisler gelir ve tüm oda , eşyaları tek, tek arandığı yetmiyormuş gibi Türkiye’de ciddi nüfusa sahip bu işadamlarını anadan doğma soyarlar. Bunun tam aksine, 2018’de Çinli turistlere saldırı olabilir bilgisi ile uzun bir süreye kadar her Çinli turist kafilesinde 3 şer tane rehber ve tur liderleri hariç bir jandarma ve ya bir sivil polis her yere beraber eşlik etmiştir. Çin ile Türkiye ilişkisi derken daha ele alınacak çok konular var da örneğin Çin’den gelmesini umut ettiği ve biz gelmeyeceğini ve ya gelsede Türkiye onun karşılığında çok büyük bedel ödeyeceği tahmin ettiğimiz milyar dolar gibi , bunların yorumunu sizlere bırakıyoruz. Öz kardeşlerimiz olan müslüman Uygur Türk’lerinden 3 milyondan fazlasının “ Eğitim “ kampına atılmasına ve İçlerinde yüzlerce Türk vatandaşı bulunan 5 milyondan fazla kişi kaybına sessiz kalmamızın nedeni olarak gösterilen Türkiye, Çin ilişkisinde daha fazlası varsa sizden öğrenelim..,,