• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Politika
  • Dünya
  • Teknoloji
  • Magazin
  • Seçim Belediye Eğitim Sağlık Yaşam Spor Asayiş Çevre Genel Yerel Kültür - Sanat Ekonomi-Finans Dış Haberler Güvenlik Bilim ve Teknoloji
  • Ara
SON DAKİKA:
07:19
CHP’li Ataşehir Belediyesi’ndeki kirli çarkta ‘Ekrem İmamoğlu’ modeli! Rüşvet paraları hiyerarşiye göre paylaşılmış!
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. Yaşam
  3. "Bu hastaneler kamuya ait değil. Bunların sahibi özel inşaat şirketleri…
Yaşam
Yayınlanma: 07 Kasım 2019 - 14:11

"Bu hastaneler kamuya ait değil. Bunların sahibi özel inşaat şirketleri…

Yaşam
07 Kasım 2019 - 14:11
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
“Bu hastaneler kamuya ait değil. Bunların sahibi özel inşaat şirketleri…

Türkiye’de 10 şehir hastanesi faaliyete devam ederken, 18’inin de ihalesi sürüyor. İstanbul Tabip Odası Üyesi Dr. Kılıç, “Şehir hastaneleri bütçede kara bir delik” diyor ve ekliyor: “Hastaneler çok büyük ve uzak. Bu büyüklük, deprem tehlikesi olan şehirler için çok kritik. Personel ‘mavi koda’ (acil müdahale çağrısına) bile yetişmekte güçlük çekiyor. Büyük hastaneler dünyada terk edilen bir model. Bizde binaların büyük olmasıyla övünülüyor.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘hayalim’ dediği şehir hastanelerindeki sorunlara her gün bir yenisi daha ekleniyor. Ülkede 10 şehir hastanesi faaliyete devam ederken, 18’inin de ihalesi sürüyor. İstanbul’daki Sancaktepe Şehir Hastanesi’nin geçen günlerde iptal edilen ihalesiyle ‘finans sıkıntısı’ yeniden gündemde.


İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi, Dr. Güray Kılıç’a göre, şehir hastanesi tanımı doğru değil. Zira Kılıç, hastanelerin şehir dışında olduğuna dikkat çekiyor. Kılıç, “Bunlar şehrin dışında, vatandaşın ulaşımının güç olduğu bölgelere kuruluyor. Bu çalışanlar ve hastalar için ciddi bir sorun” diyor ve ekliyor:

“Bu hastaneler kamuya ait değil. Bunların sahibi özel inşaat şirketleri…

Hastane arazileri Hazine’den. Dış finansman ile yaklaşık 3 yıl içinde yapımı tamamlanan hastanelere Bakanlık, kiracı olarak geliyor. Bakanlık 25 yıl boyunca yüksek kira bedelleri ödeyerek, hastanelerin sahibi oluyor. Maliyetleri o kadar yüksek ki hastaneyi ihale yoluyla yaptırsanız 4 yıllık kira bedeline mal olacak, Ancak 21 yıl daha kira bedeli ödüyorsunuz.”

Dr. Kılıç’a göre, şehir hastaneleri, bütçede adeta kara bir delik. Kılıç, şöyle konuşuyor: “Kira ve hizmet bedellerinin döner sermayeden karşılanacağı söyleniyordu.
Oysa bu bedelleri karşılamanın mümkün olmadığı ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığı bütçesinden mevcut şehir hastanelerinin kira bedelleri için 2018’de 6 milyar TL ödenek ayrıldı. Bu miktar Bakanlık bütçesinde adeta bir kara delik oluşturacak.”

Görüntülemede bile hasta garantisi veriliyor
Dr. Kılıç, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Görüntüleme (MR, bilgisayarlı tomografi, anjiyo) nükleer tıp, fizik tedavi ve diğer her türlü laboratuvar hizmetleri için inşaatı yapan şirkete hasta garantisi veriliyor. Hastane kampüsünde bulunan alışveriş mağazaları, eczane, yeme-içme tesisleri, otel ve otopark türünden işletmeleri işletme hakkı da ihalesiz olarak bu şirkete veriliyor. İmtiyazlar sınırsız. Hastanelerde iki başlık yönetim oluştu. Bir tarafta şirketin CEO’su, bir tarafta başhekim var. ‘Hazine’den para çıkmayacak, riski özel sektör üstlenecek’ deniyordu. Bakıyoruz, dış krediye Hazine garantisi ile risk devlete aktarılmış oluyor.”


Dr. Güray Kılıç, söz konusu kurumlarda gizli özelleştirme yapıldığını, bunların yeni bir tür özel hastanecilik olduğunu söylüyor: “Istanbul’da gerçekten yenilenmesi gereken hastaneler var. Ancak bunun için kamu-özel ortaklığı denilen yap-kirala-devret yöntemine ihtiyaç yok. Devlet, Istanbul’da Okmeydanı, Göztepe ve Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde yaptığı gibi bunları ihale ile yenileyebilirdi.”

Mavi koda bile yetişilemiyor
Hastanenin büyüklüğü nedeniyle bir dizi problemler yaşandığını aktaran Kılıç, sağlık personelinin ‘mavi koda’ (acil müdahale çağrısına) bile yetişmekte güçlük çekildiğine dikkat çekiyor: “Koridorlar devasa, ulaşmak zor. Yoğun bakımlarda ciddi sorunlara sebebiyet veriliyor. Bu tabii sağlık hizmetinin niteliğini de düşüren bir şey… Bu büyüklük, deprem tehlikesi olan şehirler için çok kritik. Büyük hastaneler artık dünyada terk edilen bir model. 600 yatağın üstündeki verimli değil. Oysa bizde binaların çok büyük olmasıyla övünülüyor.”

Dr. Kılıç, sözlerini şöyle sonlandırıyor: “Mevcut 10 hastane kamulaştırılmalı. Zaten bunların bedellerini Hazine’nin döner sermaye gelirleriyle karşılaması mümkün değil. O zaman hastadan ayrıca para alacaklar demektir, bu. Ülkenin uzun vadede geleceği satılıyor.”


Yalanlar ve gerçekler
Türk Tabipleri Birliği ile İstanbul Tabip Odası, 9 Kasım Cumartesi günü ‘Şehir Hastaneleri Yalanlar ve Gerçekler’ başlıklı bir sempozyum düzenleyecek. Etkinlik, Şişli Belediyesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde gerçekleşecek. Saat 09.00’da başlayacak sempozyumda; arasında TTB Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, Prof. Dr. Uğur Emek, Prof. Dr. Kayıhan Pala ve Dr. Bayazıt İlhan ile CHP Milletvekili Ali Şeker’in de olduğu isimler konuşma yapacak. (BirGün / Uğur Şahin)

İlginizi Çekebilir
BAŞKAN KEMAL ÇEBİ VE AİLESİNİN ACI GÜNÜ
BAŞKAN KEMAL ÇEBİ VE AİLESİNİN ACI GÜNÜ
"Kürt Ahmet" ismiyle bilinen Ahmet Turgut hayatını kaybetti
İddia:İş Kadını Betül Kulaklı ''Aydın Kayapehlivan beni 1 Milyon 300 Bin Dolar dolandırdı''
İddia:İş Kadını Betül Kulaklı ''Aydın Kayapehlivan beni 1 Milyon 300 Bin Dolar dolandırdı''
ONUR BOZKURTER VE GÜLŞAH YALÇIN AİLESİ'NİN MUTLU GÜNÜ....
ONUR BOZKURTER VE GÜLŞAH YALÇIN AİLESİ'NİN MUTLU GÜNÜ....
Son Haberler
CHP’li Ataşehir Belediyesi’ndeki kirli çarkta ‘Ekrem İmamoğlu’ modeli! Rüşvet paraları hiyerarşiye göre paylaşılmış!
CHP’li Ataşehir Belediyesi’ndeki kirli çarkta ‘Ekrem İmamoğlu’...
SON DAKİKA: WhatsApp’ta Gizlilik Alarmı! Kapalı Grup Paylaşımı Tutuklamayla Sonuçlandı
SON DAKİKA: WhatsApp’ta Gizlilik Alarmı! Kapalı Grup Paylaşımı...
BEŞİKTAŞ’TA 23 NİSAN DÜNYA BARIŞ PARKI’NDA KUTLANACAK
BEŞİKTAŞ’TA 23 NİSAN DÜNYA BARIŞ PARKI’NDA KUTLANACAK
AZİZ İHSAN AKTAŞ DAVASINDA 5 İSİM TAHLİYE EDİLDİ
AZİZ İHSAN AKTAŞ DAVASINDA 5 İSİM TAHLİYE EDİLDİ
Eski bakanın şirketine kartel cezası
Eski bakanın şirketine kartel cezası
CHP 'DE MECLİS ÜYELERİNE ŞOK ETKİSİ YARATAN GENELGE!
CHP 'DE MECLİS ÜYELERİNE ŞOK ETKİSİ YARATAN GENELGE!

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Politika
Dünya
Teknoloji
Magazin
Seçim
Belediye
Eğitim
Sağlık
Yaşam
Spor
Asayiş
Çevre
Genel
Yerel
Kültür - Sanat
Ekonomi-Finans
Dış Haberler
Güvenlik
Bilim ve Teknoloji
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dış Haberler
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Yaşam
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.