• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Politika
  • Dünya
  • Teknoloji
  • Magazin
  • Seçim Belediye Eğitim Sağlık Yaşam Spor Asayiş Çevre Genel Yerel Kültür - Sanat Ekonomi-Finans Dış Haberler Güvenlik Bilim ve Teknoloji
  • Ara
SON DAKİKA:
07:19
CHP’li Ataşehir Belediyesi’ndeki kirli çarkta ‘Ekrem İmamoğlu’ modeli! Rüşvet paraları hiyerarşiye göre paylaşılmış!
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. Siyaset
  3. AKP'liler neden 'hayır' diyor?
Siyaset
Yayınlanma: 07 Nisan 2017 - 13:34

AKP'liler neden 'hayır' diyor?

Siyaset
07 Nisan 2017 - 13:34
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
AKP'liler neden 'hayır' diyor?

16 Nisan referandumu hem propaganda süreci hem de sonuçları itibariyle hiçbir seçime benzemiyor. Parti genel merkezlerinin kararları parti tabanlarıyla büyük çelişkiler barındırıyor.MHP'deki durum ortada... Milliyetçilerin yüzde 90'lık bir kesiminin "hayır" diyeceği anket sonuçlarına bile yansıyor. Tabanda millî devlet yapısının, Türk kimliğinin tehlikede olduğu görüşü hakim

MHP'deki durumun bir benzeri BBP'de yaşanıyor. Genel Merkez "evet"derken taban "hayır"da ısrarcı. Muhsin Yazıcıoğlu'nun "BOP eş başkanın başkanlığına elbette karşıyız" sözlerinin yer aldığı konuşmasının, sosyal medyada en çok paylaşılanlar arasında olması, BBP seçmenin "hayır"kararlılığı hakkında ipuçları veriyor.

HDP seçmeninde ise kafalar karışık. Bir kısmı, rejim değiştirme ve federasyon ümidiyle "evet" derken diğer bir kısmı ise "tutuklu HDP'lileri" işaret ederek"hayır" diyeceğini söylüyor. Ahmet Türk'ün dün yaptığı açıklamada"Referandum sürecinde pasif kaldık, parti tabanımıza görüşlerimizi anlatamadık, sahaya inemedik, özür diliyorum" demesi dikkate çekici.

Saadet Partisi ve CHP ise merkez-taban konusunda en uyumlu iki parti olarak öne çıkıyor. Genel Merkez yönetimlerinin vermiş olduğu "hayır" kararı taban tarafından da kabul görüyor. Dolayısıyla bu iki partide fire beklenmiyor.

Seçim sonuçlarını belirleyecek en önemli parti olan AKP'de ise seçmen ciddi anlamda kararsız. Referandum başlamadan önce alınan "evet" kararı tabanda karşılık bulmuştu. Özellikle darbe sürecinin getirdiği birleştirici ruh, AKP'nin iktidar yorgunluğunu da bir kenara itmişti.

Ancak referandum kampanyalarının başlamasıyla birlikte (hiç beklenmeyecek bir şekilde) en büyük çözülme AKP'de yaşandı. Kampanyada belirlenen sloganların yanlışlığı, kutuplaştırıcı söylemler, ekonomideki karamsar tablo işleri tepe taklak hale getirdi.

Seçmenin aklıyla alay edercesine, "Köprü yaptık, yollar jilet gibi" söylemleri üzerinden "evet" istenmesi, en başta AKP'lilerin tepkisini çekiyor.

Geçtiğimiz günlerde yerel bir kanala çıkan ve 15 yıldır AKP'ye oy verdiğini belirten vatandaş şu çarpıcı yorumu yaptı: "Araba alacak paramız yok, arabası olanların mazot alacak parası yok ne köprüsü ne yolu! Sonuna kadar 'hayır' diyeceğim."

Erdoğan'ın "Ne kandırdım ne kandırıldım" sözleri de epey yankı bulmuş durumda. Birçok vatandaş "Milletim de Rabbim de beni affetsin" sözlerini hatırlatarak "Oy isteyin ama bizi aptal yerine koymayın" diyerek tepkisini dile getiriyor.

AKP'ye oy veren seçmen kitlesinin büyük çoğunluğu ve gücü kırsal kesimden geliyor. Ancak orada da işler yolunda değil. AKP'nin "ikna edilmesine gerek yok" düşüncesinden ötürü, kampanyasına dahil etmediği kırsal kesimdeki vatandaşların bir bölümü "neye 'evet' diyeceğim, bilmiyorum" görüşünde.

AKP'li vatandaşlar "Bu değişikliklerde bizimle ilgili hiçbir şey yok, ekonomi düzelecek mi, enflasyon inecek mi, işsizlik son bulacak mı" diye soruyor. Birkaç gün önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun konuşması sırasında ayağa kalkan gencin "Sayın Bakanım iyi güzel konuşuyorsunuz da 'işsizlik' ne olacak" sözleri durumu özetliyor.

Bu gibi protestoların ve diyalogların önüne geçebilmek için AKP'li bakanların programlarına Anadolu Ajansı'ndan başka basın kuruluşunun girmesine müsaade edilmemeye başlandı. Bu durum bile AKP tabanındaki tepki hakkında önemli ipuçları veriyor.


 
# #
İlginizi Çekebilir
Bu sefer AK Parti belge paylaştı: Hayati Yazıcı'dan Özgür Özel'e belgeli ara seçim yanıtı
Bu sefer AK Parti belge paylaştı: Hayati Yazıcı'dan Özgür Özel'e belgeli ara seçim yanıtı
CHP Kulisleri Kaynıyor: “Mutlak Butlan” Beklentisi Yükselirken Parti İçinde Çözülme Tartışmaları
CHP Kulisleri Kaynıyor: “Mutlak Butlan” Beklentisi Yükselirken Parti İçinde Çözülme Tartışmaları
AKP'li İsimden olay yaratacak açıklama: Mansur Yavaş adaylığa hazırlanıyor
AKP'li İsimden olay yaratacak açıklama: Mansur Yavaş adaylığa hazırlanıyor
Adaylık gezisinde rüşvetin izi! Muhittin Böcek baz sinyaline takıldı
Adaylık gezisinde rüşvetin izi! Muhittin Böcek baz sinyaline takıldı
Son Haberler
CHP’li Ataşehir Belediyesi’ndeki kirli çarkta ‘Ekrem İmamoğlu’ modeli! Rüşvet paraları hiyerarşiye göre paylaşılmış!
CHP’li Ataşehir Belediyesi’ndeki kirli çarkta ‘Ekrem İmamoğlu’...
SON DAKİKA: WhatsApp’ta Gizlilik Alarmı! Kapalı Grup Paylaşımı Tutuklamayla Sonuçlandı
SON DAKİKA: WhatsApp’ta Gizlilik Alarmı! Kapalı Grup Paylaşımı...
BEŞİKTAŞ’TA 23 NİSAN DÜNYA BARIŞ PARKI’NDA KUTLANACAK
BEŞİKTAŞ’TA 23 NİSAN DÜNYA BARIŞ PARKI’NDA KUTLANACAK
AZİZ İHSAN AKTAŞ DAVASINDA 5 İSİM TAHLİYE EDİLDİ
AZİZ İHSAN AKTAŞ DAVASINDA 5 İSİM TAHLİYE EDİLDİ
Eski bakanın şirketine kartel cezası
Eski bakanın şirketine kartel cezası
SU KAŞİFİ NAMIK KEMAL ÖĞRENCİLERİ “SUYU KORUMAK BİZİM İŞİMİZ”
SU KAŞİFİ NAMIK KEMAL ÖĞRENCİLERİ “SUYU KORUMAK BİZİM İŞİMİZ”

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Politika
Dünya
Teknoloji
Magazin
Seçim
Belediye
Eğitim
Sağlık
Yaşam
Spor
Asayiş
Çevre
Genel
Yerel
Kültür - Sanat
Ekonomi-Finans
Dış Haberler
Güvenlik
Bilim ve Teknoloji
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dış Haberler
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Yaşam
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.