• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Politika
  • Dünya
  • Teknoloji
  • Magazin
  • Seçim Belediye Eğitim Sağlık Yaşam Spor Asayiş Çevre Genel Yerel Kültür - Sanat Ekonomi-Finans Dış Haberler Güvenlik Bilim ve Teknoloji
  • Ara
SON DAKİKA:
08:53
Başsavcılık harekete geçti: Muhittin Böcek'in gelini Zuhal Böcek hakkında gözaltı kararı
00:02
Ankara Valisi ve Emniyet Genel Müdürü değişti: Atama kararı Resmi Gazete'de
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Silivri'de koğuşlar arası röportaj | İmamoğlu, Altaylı'ya konuştu: "Kürtçe öğrenmeye gayret gösteriyorum"
Gündem
Yayınlanma: 11 Ağustos 2025 - 13:46

Silivri'de koğuşlar arası röportaj | İmamoğlu, Altaylı'ya konuştu: "Kürtçe öğrenmeye gayret gösteriyorum"

Gündem
11 Ağustos 2025 - 13:46
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Silivri’de koğuşlar arası röportaj | İmamoğlu, Altaylı'ya konuştu:

Silivri'deki Marmara Cezaevi'nde tutuklu bulunan gazeteci Fatih Altaylı, aynı cezaevinde tutuklu bulunan CHP Cumhurbaşkanı Ekrem İmamoğlu ile röportaj yaptı. İmamoğlu, Meclis'te kurulan komisyona ilişkin iktidardan samimiyet beklemediklerini ancak ciddiyet beklediklerini dile getirdi. Komisyona dair "Herkes müsterih olsun. CHP demokrasinin, adaletin, barışın ve nihayetinde cumhuriyetin sigortasıdır" mesajı veren İmamoğlu, Kürtçe öğrenmeye gayret ettiğini belirtti.

Silivri’de tutuklu bulunan gazeteci Fatih Altaylı, aynı cezaevinde tutuklu bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu ile röportaj yaptı.

Altaylı'nın sorularını avukatlara aracılığıyla İmamoğlu'na ilettiği, yanıtların da aynı şekilde avukatlar aracılığıyla verildiği belirtildi.

Meclis’te kurulan komisyona ilişkin soruya yanıt veren İmamoğlu, iktidardan samimiyet değil ciddiyet beklediklerinin altını çizerek  “AKP'nin samimiyeti meselesine gelince, "Biz hiçbir zaman iktidardan samimiyet ve iyi niyet beklemedik. Sözümüzü esirgemedik. Gerçek bir muhalefetten de geri durmadık” ifadelerini kullandı.

İmamoğlu, “Bu süreç AKP'den ibaret değildir. Bütün bileşenler bu sürecin parçasıdır” dedi.

İmamoğlu, ayrıca Kürtçe öğrenmeye gayret ettiğini belirtti.

CHP'nin komisyonda yer almasına yönelik eleştirilere yönelik bir soruya da yanıt veren İmamoğlu, "Milletimizin bu sürece dair endişelerini görüyoruz. Herkes müsterih olsun. CHP demokrasinin, adaletin, barışın ve nihayetinde cumhuriyetin sigortasıdır" ifadesini kullandı.

Fatih Altaylı'nın İmamoğlu ile yaptığı röportajın tamamı şu şekilde: 

"SAMİMİYET ARAMIYORUZ FAKAT CİDDİYET ARIYORUZ"

TBMM'de kurulan komisyon hakkında ne düşünüyorsunuz? CHP'nin bu komisyona katılma kararı doğru mu? Siz AKP'nin samimiyetine inanıyor musunuz?

İktidarın Terörsüz Türkiye adlandırdığı süreç, ülkenin ve milletin kaderini derinden ilgilendiren bu sebeple Türkiye'nin, milletin ve siyasetin bütününü kapsamadan başarılı olması mümkün olmayan bir süreç ve en önemlisi biz bu sürecin demokratikleşmeye, gerçek bir toplumsal barışa ve kalıcı çözümlere vesile olmadan gerçekleştirilemeyeceğini defalarca belirttik. Ülkenin ve milletin kaderini böylesine derinden etkileyen bir mesele varsa adres millet iradesinin en üst kurumu olan TBMM'dir.

Halkın temsili olmadan; onların dertleri, endişeleri, umutları ve hayalleri seslendirilmeden ne barışı sağlayabiliriz ne de bu barışı geleceğe taşıyabiliriz. Bu sebeple biz Meclis'te kurulacak bir komisyon etrafında çoğulcu ve kapsayıcı bir iradeyle bu sürecin gerekliliklerinin yerine getirilmesini ve milletin sürece dahil edilmesini ilk öneren parti olduk. Aynı zamanda demokratikleşmenin asıl hedef olduğunu ifade ettik. Genel Başkanımız da bu sürecin "terörsüz ve demokratik Türkiye" hedefine dönüşmesi ve TBMM'de kurulacak bir komisyon etrafında çalışma yürütmemiz gerektiğini 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'ndaki İzmir mitingimizde ilan etti.

İktidar tarafından girişilen komisyon çabası önemli, değerli ve zorunludur.

Bizim görevimizse bu komisyonu milletimize gerçek mamada demokrasi, adalet ve toplumsal barışa armağan edecek çalışmalar yapmasını sağlamak, milletin sözünü komisyona taşımaktır.

Bir bu sürecin demokrasiye, adalete ve yeni bir toplumsal mutabakata duyduğu ihtiyaca cevap verdiği müddetçe gerçek manasını bulacağına inanıyoruz.

Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu etrafında silah bırakmanın tamamlanması için yapılacak çalışmalarla beraber demokratikleşmeye, adalete ve toplumsal olarak birliğimizi kuvvetlendirmeye dair önemli adımlar atılması için etkin bir siyaset yürüteceğiz.

AKP'nin samimiyeti meselesine gelince, "Biz hiçbir zaman iktidardan samimiyet ve iyi niyet beklemedik. Sözümüzü esirgemedik. Gerçek bir muhalefetten de geri durmadık.

Bu yüzden bu röportajı siz de ben de yüz yüze değil Silivri Cezaevi'nde hukuksuzca tutulurken gerçekleştiriyoruz.

Samimiyet aramıyoruz fakat ciddiyet arıyoruz.

İnşallah böylesine önemli bir süreçte ciddiyetle davranacaklardır.

Bu süreç AKP'den ibaret değildir. Bütün bileşenler bu sürecin parçasıdır.

Terörsüz ve Demokratik Türkiye hedefinin asıl sahibi milletimizin kendisidir.

Biz milletimize karşı görevimizi gerçekleştireceğiz. Herkes müsterih olsun.

"CHP CUMHURİYETİN SİGORTASIDIR"

CHP Meclis'te kurulan komisyona bazı şartlar öne sürerek girdi. Bu durumu iktidar tarafı eleştirirken, muhalefette komisyona girilmesini yanlış görenler var. Sizin bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?

Türkiye'de silahların susması, terör ve çatışma ortamının bitmesi amacıyla ilerleyen süreç ülkemiz ve milletimiz için önemlidir. Biz bu sürecin demokrasi, adalet ve toplumsal barışa vesile olmasını istiyor ve bunun için çalışıyoruz. Elbette hem Türkiye'nin birinci partisi hem de ana muhalefet olarak milletimizin talepleri için siyaset yapıyor ve bu sebeple sürece dair esaslarımızı ifade ediyoruz.

Birliğimiz ve bölünmez bütünlüğümüz esastır. Ay yıldızlı bayrağımızın altında Türkiye Cumhuriyeti'nin vatan evlatları olarak 86 milyonun eşit hissedarlığı esastır. Elbette hatalarımızdan ders çıkararak yaşadığımız çok büyük acıların yerine huzurun, barışın ve daimi bir birlikteliğin alması için çalışmalıyız.

Demokratik bir zeminde oluşacak eşit yurttaşlık ve hukukun herkese eşit uygulandığı bir Türkiye Cumhuriyeti'nin varlığı esastır. Bu esasların bizi geleceğe çok büyük bir ivme ile taşıyacağı kesindir.

Evet şartlarımız var. Bu şartlar demokratikleşme, adaletin tesisi ve toplumsal barışın inşasıdır.

Vatandaşlarımızın taleplerinin en üst seviyede teminat altına alınması şarttır.

Milletimizin bu sürece dair endişelerini görüyoruz. Herkes müsterih olsun. CHP demokrasinin, adaletin, barışın ve nihayetinde cumhuriyetin sigortasıdır.

"KÜRTÇE ÖĞRENMEYE GAYRET EDİYORUM"

Toplumda bu sürece dair hassasiyetler var. Sizin sürece dair görüşleriniz nelerdir. Bu sürecin nasıl ilerlemesi gerekiyor?

Türkiye'de silahların susması, terör çatışma ortamının bitmesi amacıyla ilerleyen süreç ülkemiz ve milletimiz için önemlidir.

Dünyada en fazla Kürt nüfusunun yaşadığı şehrin belediye başkanıyım. Kürt kardeşlerimle, abilerimle, ablalarımla, Kürt anneleriyle birlikte 6 yıldır İstanbul'u yönetiyoruz. Onlarla çarşıda, pazarda, törenlerde, şantiyelerde, kreşlerde, her yerde birlikte olduk.

Tarihten endişeler, kaygılar var. Bazen hala kanadığını hissettiğim yaralar var. Bunları görüyor ve yaşıyorum. Güzel dilleri ve o dilin Kürtçe'nin ürettiği kültür hazinesinin ne yazık ki inkar edildiğini, hor görüldüğünü de yaşadık, gördük.

Artık başka bir dönemi başlatmalıyız. Bu bizi daha fazla yakınlaştıracak birleştirecek ve güçlendirecektir.

Bir gün İstanbul'daki bir pazar ziyaretinde bana duygu dolu, güzel gözleriyle sevgi dolu duygularını Kürtçe dile getiren annemin sözlerini anlayamadan gözlerim nemli dinledim.

Neden Türkçe bilmiyor? Neden annemiz Türkçe öğrenememiş? Neden bu imkan annemize sağlanamamış dedim. Ama sonra düşündüm ve kendime, "Sen neden biraz da olsa Kürtçe öğrenip aynı vatanı paylaştığın şu anneye birkaç cümle kurmayı düşünmedin?" diyerek elbette kendimi sorguladım.

Aynı şehri paylaştığım komşularımın, vatandaşlarımın dilini azıcık bile olsa bilmem gerekir diyerek Kürtçe öğrenmeye gayret gösteriyorum.

Birbirimize bu denli açık gönülle bakmalıyız. Biz İstanbul'da İstanbul İttifakını bu samimi ve içten duygularımızla kurduk. Tarihi bir sorumluluğumuz var. Temel amacımız bugünü kurtarmak olamaz. Bu ülkede kimsenin koltuğu kendisine ait değildir. Bu ülkede 150-200 yıldır sandık mücadelesi veriliyor. Ama özellikle 102 yıldır Atatürk Cumhuriyeti ile makamların tamamı milletimize aittir. Kayyım diyerek AYM ve AİHM'i reddederek huzur da barış da gelmez.

Ben memleketimin 86 milyon bütün vatandaşlarıyla tüm etnik köken, dil ve inançlarıyla muazzam bir geleceği kurabileceğine çok inanıyorum. Bu inancın temelinde de özellikle Türk, Kürt gençleri ve çocukları görüyorum.

Onların hoşgörülerini, hayallerini ve nasıl adaletli bir gelecekte yaşamayı arzuladıklarını bilerek diyorum ki biz bu işi başaracağız. Bakınız ben demiyorum, biz diyorum. 86 milyon bu ülkenin evlatları olarak hep beraber başaracağız.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Gazeteci Tolga Şardan'a 5 ay hapis cezası!
Gazeteci Tolga Şardan'a 5 ay hapis cezası!
Başsavcılık harekete geçti: Muhittin Böcek'in gelini Zuhal Böcek hakkında gözaltı kararı
Başsavcılık harekete geçti: Muhittin Böcek'in gelini Zuhal Böcek hakkında gözaltı kararı
Ankara Valisi ve Emniyet Genel Müdürü değişti: Atama kararı Resmi Gazete'de
Ankara Valisi ve Emniyet Genel Müdürü değişti: Atama kararı Resmi Gazete'de
Uyuşturucu operasyonlarında bilanço: 638 kişi tutuklandı
Uyuşturucu operasyonlarında bilanço: 638 kişi tutuklandı
Son Haberler
Gazeteci Tolga Şardan'a 5 ay hapis cezası!
Gazeteci Tolga Şardan'a 5 ay hapis cezası!
Başsavcılık harekete geçti: Muhittin Böcek'in gelini Zuhal Böcek hakkında gözaltı kararı
Başsavcılık harekete geçti: Muhittin Böcek'in gelini Zuhal Böcek...
Ankara Valisi ve Emniyet Genel Müdürü değişti: Atama kararı Resmi Gazete'de
Ankara Valisi ve Emniyet Genel Müdürü değişti: Atama kararı Resmi...
Cehennem Necati'nin çetesine Almanya'da 1200 polisle baskın
Cehennem Necati'nin çetesine Almanya'da 1200 polisle baskın
Uyuşturucu operasyonlarında bilanço: 638 kişi tutuklandı
Uyuşturucu operasyonlarında bilanço: 638 kişi tutuklandı
Fatih Altaylı hakkında bir soruşturma daha: 3 yıla kadar hapsi isteniyor
Fatih Altaylı hakkında bir soruşturma daha: 3 yıla kadar hapsi isteniyor

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Politika
Dünya
Teknoloji
Magazin
Seçim
Belediye
Eğitim
Sağlık
Yaşam
Spor
Asayiş
Çevre
Genel
Yerel
Kültür - Sanat
Ekonomi-Finans
Dış Haberler
Güvenlik
Bilim ve Teknoloji
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dış Haberler
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Yaşam
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.