- CHP’li Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile Adıyaman Belediye Başkan Yardımcısı Ceyhan Kayhan, rüşvet ve irtikap suçlamalarıyla tutuklandı.
- Soruşturma dosyasında, Karalar’ın Seyhan Belediye Başkanlığı döneminde temizlik işi yapan firmadan 4.5 milyon TL talep ettiği belirtildi.
- Firma yetkilisinin bu parayı 11 farklı tarihte elden Özcan Zenger’e verdiği, HTS kayıtları ve dekontlarla tespit edildi.
- Ceyhan Kayhan’ın da İzmir’de elden para alıp şahsi hesabına aktardığı, bu şekilde maddi menfaat sağladığı belirlendi.
CHP’li Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar'ın, Seyhan Belediye Başkanı olduğu dönemde temizlik işleri yapan yüklenici firma sahibi Baki Nugay’dan 4.5 milyon lira talep ettiği ortaya çıktı.Bu talebin, hak ediş ödemeleri karşılığında olduğu ve Karalar’ın yönlendirmesiyle sürecin temizlik işlerinden sorumlu Özcan Zenger üzerinden yürütüldüğü belirtildi.Firma yetkilileri, Karalar’la görüşmenin ardından Zenger’le temasa geçti ve İstanbul ile Adana'da 11 farklı tarihte elden rüşvet teslim etti.Soruşturma dosyasına giren HTS kayıtları ve para teslimine ilişkin dekontlar, maddi menfaat sağlandığını ortaya koydu.
Rüşveti belgeleyen iş adamının kayıtları delil oldu
Soruşturmayı yürüten birimler, şüphelilerin suçlamaları reddetmesine rağmen, iş adamı Baki Nugay'ın verdiği tarihli kayıtların ve anlatımların gerçekliğini teyit etti.Baki Nugay’ın, 6-7 yıl öncesine dayanan bu süreci açık biçimde anlatmasının hayatın olağan akışına aykırı olmadığı değerlendirildi.HTS kayıtları ve para transferine ilişkin dekontların da bu beyanlarla örtüştüğü vurgulandı.Bu nedenle Karalar ve Zenger’in baskı yoluyla maddi menfaat temin ettiği sonucuna varıldı.Tutuklama kararında, bu durumun irtikap suçunu oluşturduğu açıkça belirtildi.
Özcan Zenger 11 kez İstanbul’a gidip rüşvet aldı
Zenger’in İstanbul’a yaptığı seyahatlerin hemen ardından firma yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirdiği ve aynı gün içinde şehre dönerek rüşvet teslim aldığı tespit edildi.Zenger’in bu seyahatleri, rüşveti almak amacıyla yaptığı soruşturma dosyasında netleştirildi.Ayrıca para teslim tarihlerinin hem dekontlarda hem de HTS kayıtlarında karşılık bulduğu, maddi menfaatin açık biçimde sağlandığı kayıtlara geçti.Firma yetkililerinin, paraları doğrudan elden verdiği de soruşturmada yer aldı.
Ceyhan Kayhan parayı İzmir’de elden aldı, hesabına aktardı
Adıyaman Belediye Başkan Yardımcısı Ceyhan Kayhan’ın da benzer bir yöntemle hak ediş ödemeleri kapsamında yüklenici firmaya baskı kurduğu belirtildi.Kayhan’ın istediği parayı İzmir’de elden aldığı ve ardından şahsi banka hesabına aktardığı tespit edildi.Bu bilgilerin ardından, Kayhan’ın da irtikap suçunu işlediği yönünde kuvvetli suç şüphesine ulaşıldı. Soruşturma kapsamında tutuklanan isimler arasında Kayhan da yer aldı.