Zerzevan Kalesi'nde yapılan arkeolojik kazılar, M.Ö. 882 yılından itibaren bu bölgede yerleşim olduğunu ortaya koyuyor. Uzmanlar, 639 yılında İslam ordularının fethine kadar bu yerleşimin kesintisiz sürdüğünü belirtiyor. Bunun yanı sıra, bazı araştırmacılar, Mithras tapınağının gizemli yapısı nedeniyle, buranın İlluminati gibi gizli örgütlerin doğduğu yer olabileceğini öne sürüyor. İlgi o kadar yoğun ki ABD'li oyuncu Morgan Freeman'ın, "Tanrı'nın Hikâyesi" adlı belgesel serisinin çekimlerini Zerzevan'da yapmak için girişimlerde bulunduğu söyleniyor.
GİZEMLİ İNANCIN SON TAPINAĞI
Mithra, M.Ö. 600'lü yıllarda Pers kökenli bir ışık tanrısı olarak tanınmış ve Roma askerleri arasında “asla yenilmez ve yok edilemez tanrı” olarak kabul görmüştür. Bu gizemli inancın son tapınağı, 2017 yılında Diyarbakır'da yapılan arkeolojik kazılar sırasında tesadüfen keşfedildi. 2014 yılında Zerzevan Kalesi'nde başlatılan kazı çalışmalarında, başlangıçta burada bir Mithras Tapınağı olduğu bilinmiyordu.Roma İmparatorluğu’nun doğu sınırında yer alan Zerzevan Kalesi'nde bulunan Mithras Tapınağı, 2017 yılında yapılan arkeolojik kazılarla gün yüzüne çıkarıldı. Mithras inancının, İlluminati, Tapınak Şövalyeleri ve masonik yapıların atası olarak kabul edilmesi, bu keşfin gizemini daha da derinleştirerek dünya genelinde büyük bir ilgi uyandırdı.
BOĞA KANIYLA GÜNAHLARDAN ARINMA
Mithras Tapınağı, 7 metre uzunluğunda, 5 metre genişliğinde ve 2,5 metre yüksekliğinde bir yapıdır. Tapınakta oyulmuş sütunlar, nişler ve duvarlardan birinde Mithras’ın ışın tacı sembolü dikkat çekmektedir.Tavanında, uyuşturulmuş boğanın ayaklarından asıldığı dört bağlama yeri, kanın aktığı bir çanak ve havuz da yer alıyor. Ritüel sırasında, kurban edilen boğanın kanı ile yıkanan ve bu kandan içen kişilerin günahlarından arındığı ve Mithras inancına kabul edildiği düşünülüyordu.Mithras inananları, tapınakta kendi derecelerine göre oturuyor, en yüksek seviye ise 7. derece olarak kabul ediliyordu. Ancak, Hristiyanlığın yayılmasıyla birlikte ritüellerin yasaklanması sonucu, Mithras’ın boğayı kurban ettiği plakaya tapınakta rastlanmamaktadır.
MİTRA İNANCI NEDİR?
Mithra inancı, M.Ö. 5. yüzyılda İran'da ortaya çıkmış ve Pers kökenli bir tanrı olan Mithras, evreni kontrol eden güneş tanrısı olarak kabul edilmiştir. Mithraizm, dünyadaki gizemli inanışların kaynağı olarak kabul edilen bir inanç sistemi olup, M.S. 2. yüzyılda Pers ordularının seferleriyle Roma İmparatorluğu’na girmiş ve özellikle askerler arasında hızla yayılmıştır. Pagan Roma döneminde üst düzey askerler, tüccarlar, aristokratlar ve hatta bazı imparatorlar tarafından benimsenen bu gizem dini, evrenin kontrolünü elinde bulunduran bir güç olarak kabul edilen Mithra'ya tapınılmıştır. Mithra aynı zamanda güneş tanrısı olarak da saygı görmüştür. Gizli ritüelleri ve ayinleri nedeniyle hakkında çok az bilgi bulunan Mithraizm'in yazılı belgeleri olmamakla birlikte, bu inanç sistemi hakkındaki bilgiler arkeolojik kazılardan elde edilmiştir.
DİNE GİRMEK İÇİN 12 BÜYÜK EZİYETTEN GEÇMEK GEREKİYOR
İddialara göre Mithraizm'e girmek son derece zorlu bir süreç olup, bu dine kabul edilmek için 12 büyük eziyetten geçilmesi gerekiyordu. Ayrıca, din yalnızca erkeklere açıktı ve üyeler 7 farklı mertebeye ayrılıyordu.Batılı araştırmacılara göre Roma İmparatorluğu’ndaki ilk Mithras Tapınağı Diyarbakır’da bulunmuştur. Tapınakta, tavanında boğaların defne yapraklarıyla uyuşturularak bağlandığı dört simetrik bağlama noktası yer alırdı. Bu boğalar Mithra’ya kurban edilir, kanları yerdeki havuza akıtılır ve yeni üyeler bu kanla vaftiz edilirdi.Mithras, adaletin, ışığın, inancın ve savaşın simgesi olarak bilinirken, aynı zamanda anlaşma ve dostluğun da tanrısı olarak saygı görmüştür. “Aracılık eden” anlamına gelen Mithras, farklı kültürlerde önemli bir yer edinmiş ve özellikle Roma İmparatorluğu döneminde geniş bir inanan kitlesine ulaşmıştır. Bu inanç sistemi, özellikle gizemli ritüelleri ve simgeleriyle dikkat çekmektedir.M.S. 4. yüzyılda Hristiyanlığın hızla yayılması ve devletin resmi dini haline gelmesiyle birlikte, Mithras inancı yasaklanmış ve gizemli ritüelleri zamanla tarihin derinliklerine gömülmüştür. Buna rağmen, Mithras tapınakları ve inancın izleri, bugün arkeolojik buluntularla yeniden gün yüzüne çıkarılmaktadır.
DİNİ TÖRENLER GİZLİLİK İÇİNDE YAPILIYORDU
Mithras Tapınağı'nda gerçekleştirilen dini törenler, büyük bir gizlilik içinde yapılıyordu ve bu gizemli ritüellerin tüm izlerine tapınakta rastlamak mümkün. Mithras inancının takipçileri aynı zamanda astronomi ile ilgileniyorlardı.Tapınaktaki duvarlarda yer alan fresk izleri ve semboller, Mithras’ın 7 aşamasını temsil ederken, bu aşamalar Merkür’den Satürn’e kadar her biri bir gezegeni simgeliyordu. Kurban ritüellerine kadar tüm detaylar tapınakta yer alıyor ve Mithra kültünün evrenle olan bağını ortaya koyuyordu. Bu gizemli atmosfer, Mithras inancının derinliklerini gözler önüne seriyor.