• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Politika
  • Dünya
  • Teknoloji
  • Magazin
  • Seçim Belediye Eğitim Sağlık Yaşam Spor Asayiş Çevre Genel Yerel Kültür - Sanat Ekonomi-Finans Dış Haberler Güvenlik Bilim ve Teknoloji
  • Ara
SON DAKİKA:
08:13
Beyaz Saray yemeğinde silah sesleri! Trump apar topar salondan çıkarıldı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Böylesi görülmedi: 10 yılda 324 ihale 20 firmaya pay edilmiş!
Gündem
Yayınlanma: 09 Aralık 2020 - 12:10

Böylesi görülmedi: 10 yılda 324 ihale 20 firmaya pay edilmiş!

Gündem
09 Aralık 2020 - 12:10
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Böylesi görülmedi: 10 yılda 324 ihale 20 firmaya pay edilmiş!

Başkent’te son 10 yılda yapılan 324 ABB ihalesi 20 firma arasında paylaştırıldı. Toplam güncel değeri 28 milyar TL olan ihale pastasının 12 milyar TL’sini, Bülent Arınç’ın, “Ankara parsel parsel satıldı” sözleriyle gündeme gelen Mustafa Akan’ın sahibi olduğu Söğüt İnşaat aldı.

AKP iktidarları döneminde ihale yoluyla belli şirketlere sağlanan rant, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) son 10 yıllık ihale listesiyle bir kez daha gözler önüne serildi.

Birgün'den Mustafa M. Bildircin'nin haberine göre, ABB ve iştirakleri ASKİ ile EGO’nun Ocak 2010-Nisan 2019 dönemleri arasında gerçekleştirdiği toplam 4 bin 331 ihalenin yüzde 42’sinde açık ihale yapılmayarak pazarlık yöntemine başvuruldu.

Sözleşme bedelleri 2,7 milyar TL olan bin 830 ihaledeki toplam kırım oranı yüzde 11’de kaldı.

Son 10 yılda yapılan ve güncel değerinin 28 milyar 242 milyon 117 bin TL olduğu bildirilen 324 ihale ise 20 şirket arasında paylaştırıldı.

ÖZEL ŞARTLAR

Eski ABB başkanı Melih Gökçek döneminde gerçekleştirilen ve güncel değeri 12,3 milyar TL olan sekiz ihaleyi “Gökçek’in gözbebeği” olarak bilinen bir inşaat şirketi aldı.

Toplam 28,2 milyar TL’lik ihale pastasının yarısına yakınını alan şirketin Söğüt İnşaat isimli şirket olduğu öğrenilirken 2012 yılında gerçekleştirilen, “Ankara İli Mücavir Alan Sınırları Dahilinde Yol Alt Yapısı, B.S.K. Asfalt Kaplama ve Sanat Yapıları Yapım İşi” isimli ihalenin de özel şartlar ile bu şirkete teslim edildiği belirlendi.

Belediyeye ait otobüs garajını 20 milyon TL’ye satın alan ve ardından imar planında ABB Meclisi’nin kararıyla değişiklik yapılarak haksız emsal kullandırıldığı tespit edilen Söğüt İnşaat, sadece sekiz belediye ihalesiyle sermayesini katlayarak artırdı.

Akan’ın şirketi, aldığı ihalelerin toplam güncel değeri ile en yakın firmaya üç kat fark attı.

Gökçek Yavaş’ı tehdit etti

ABB Meclisi’nin aralık ayının ilk toplantısında Mansur Yavaş’ın, elini sıraya vuran AKP’li Mamak Belediye Başkanı Murat Köse’ye, “Masaya çıkın tepinin isterseniz” sözlerine Melih Gökçek tepki gösterdi.

Bu anların görüntülerini Twitter hesabından paylaşan Gökçek, “Bak Mansur, başkanlık makamına oturup despotluk yapmaya çalışıyorsun” iddiasında bulundu. Açıklamasında Yavaş’ı tehdit eden Gökçek, “AK Partililer arslan terbiyecisidir. Değil ki senin gibi birini terbiye etmesinler... Ya kendiliğinden Meclisde yola geleceksin. Ya da yola getirileceksin...” ifadelerini kullandı.

Gökçek-Söğüt İnşaat ilişkisi

Ankara’da hemen her belediye ihalesinde ismi öne çıkan Söğüt İnşaat kamuoyunun gündemine ilk kez, eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Melih Gökçek’e yönelik, “Ankara’yı parsel parsel sattı” sözü ile geldi. Ankara’da dolmuşçuluk yaparken yolu Melih Gökçek ile kesişince kaderi değişen Mustafa Akan’ın şirketi Söğüt İnşaat’a ABB Belediye Meclisi kararları ile çok sayıda haksız emsal artışları sağlandı.

Belediyeden milyonlarca liralık arsa ihaleleri alan şirket, Gökçek döneminde belediyenin içme suyu, kanalizasyon ve asfalt ihalelerinin büyük çoğunluğunu aldı.

Gökçek’in ardından göreve getirilen Mustafa Tuna ile Söğüt İnşaat arasında sorun çıktı.

Söğüt İnşaat, rezidans ve arsa karşılığında yaptığı 17 bin kapasiteli Eryaman Stadı’nın projesinde yapılacak revizyonlar için fark isteyince Tuna, farkı ödemeye yanaşmadı.

Bunun üzerine stadyum, ABB Belediye Meclisi’nin kararı ile 2018 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı’na devredildi.

İlginizi Çekebilir
ABD, Esenyurt'taki tekstil firmasını kara listeye aldı!
ABD, Esenyurt'taki tekstil firmasını kara listeye aldı!
SON DAKİKA: WhatsApp’ta Gizlilik Alarmı! Kapalı Grup Paylaşımı Tutuklamayla Sonuçlandı
SON DAKİKA: WhatsApp’ta Gizlilik Alarmı! Kapalı Grup Paylaşımı Tutuklamayla Sonuçlandı
AZİZ İHSAN AKTAŞ DAVASINDA 5 İSİM TAHLİYE EDİLDİ
AZİZ İHSAN AKTAŞ DAVASINDA 5 İSİM TAHLİYE EDİLDİ
Eski bakanın şirketine kartel cezası
Eski bakanın şirketine kartel cezası
Son Haberler
Beyaz Saray yemeğinde silah sesleri! Trump apar topar salondan çıkarıldı
Beyaz Saray yemeğinde silah sesleri! Trump apar topar salondan çıkarıldı
ABD, Esenyurt'taki tekstil firmasını kara listeye aldı!
ABD, Esenyurt'taki tekstil firmasını kara listeye aldı!
CHP’li Ataşehir Belediyesi’ndeki kirli çarkta ‘Ekrem İmamoğlu’ modeli! Rüşvet paraları hiyerarşiye göre paylaşılmış!
CHP’li Ataşehir Belediyesi’ndeki kirli çarkta ‘Ekrem İmamoğlu’...
SON DAKİKA: WhatsApp’ta Gizlilik Alarmı! Kapalı Grup Paylaşımı Tutuklamayla Sonuçlandı
SON DAKİKA: WhatsApp’ta Gizlilik Alarmı! Kapalı Grup Paylaşımı...
BEŞİKTAŞ’TA 23 NİSAN DÜNYA BARIŞ PARKI’NDA KUTLANACAK
BEŞİKTAŞ’TA 23 NİSAN DÜNYA BARIŞ PARKI’NDA KUTLANACAK
Kamu İhale Kurulu, AKP'linin firmasını ihaleden attı
Kamu İhale Kurulu, AKP'linin firmasını ihaleden attı

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Politika
Dünya
Teknoloji
Magazin
Seçim
Belediye
Eğitim
Sağlık
Yaşam
Spor
Asayiş
Çevre
Genel
Yerel
Kültür - Sanat
Ekonomi-Finans
Dış Haberler
Güvenlik
Bilim ve Teknoloji
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dış Haberler
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Yaşam
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.