• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Politika
  • Dünya
  • Teknoloji
  • Magazin
  • Seçim Belediye Eğitim Sağlık Yaşam Spor Asayiş Çevre Genel Yerel Kültür - Sanat Ekonomi-Finans Dış Haberler Güvenlik Bilim ve Teknoloji
  • Ara
SON DAKİKA:
09:06
Ataşehir Belediyesi'nde Onursal Adıgüzel dahil 19 şüpheli tutuklandı | Rüşvet ağının merkezinde hastane projeleri
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Bosna Hersek üzerinden 70 Cent'lik , 2.1 Milyon Euroluk et vurgunu!
Gündem
Yayınlanma: 16 Kasım 2020 - 22:29

Bosna Hersek üzerinden 70 Cent'lik , 2.1 Milyon Euroluk et vurgunu!

Gündem
16 Kasım 2020 - 22:29
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Bosna Hersek üzerinden 70 Cent’lik , 2.1 Milyon Euroluk et vurgunu!

Türkiye, ihtiyacı olmadığı halde Bosna Hersek’teki üreticileri desteklemek için bu ülkeden et ithal ederken, Milli Gazete’nin ortaya çıkardığı fatura, büyük bir vurgunu gündeme getirdi.

Bosna Hersek’ten ithal edilen kemiksiz et ile ilgili Milli Gazete’nin ortaya çıkardığı fatura bu ülkeden yapılan ithalatın iyiden iyiye sorgulanmasına neden oldu.

Sosyal proje kapsamında yapılan ithalatın şekli değişirken, birileri de sağlam bir şekilde köşeyi döndü. Sözde Bosna Hersekli üreticileri desteklemek için yapılan ithalatta sözleşmeli üretim modelinin uygulanacağı iddia edilirken, sözleşmeli üretim modeli hayata geçirilmediği gibi Türkiye’nin yaptığı kemiksiz et ithalatının maliyeti de kiloda 70 Cent birden arttı.

Bosna Hersek’ten yapılan et ithalatına yönelik ortaya çıkan fatura sektörde şok etkisi yaparken, acı bir gerçeği de gün yüzüne çıkardı. Ortaya çıkan fatura ESK’nın yerli üreticiden daha pahalıya et ithal ettiğini belgelerken, büyük bir vurgunu da gözler önüne serdi.

Türkiye, kardeş Bosna Hersek’in ekonomisine destek vermek için ihtiyacı olmadığı halde bu ülkeden et ithal ediyor.

Ancak devletin burada verdiği desteğin birileri tarafından suiistimal edildiği ortaya çıktı.

ESK, 2019 yılından önce Bosna Hersek’ten doğrudan şirketler üzerinden et ithal ediyordu.

ESK’nın et ithal ettiği şirketlerin hayvanları piyasadan tedarik ettiği için bu ithalat şeklinin Bosnalı üreticilere doğrudan bir faydasının olmadığı tartışmaları gündeme gelmişti.

SÖZDE BOSNA HERSEK’TE SÖZLEŞMELİ ÜRETİM YAPTIRILACAKTI

Bunun için 2019 yılında devreye Tareks Hayvancılık girdi. Tareks Hayvancılık, sosyal proje kapsamında, Bosna Hersek’te üreticilere sözleşmeli üretim yaptıracak ve bu üretilen hayvanların etleri de Türkiye’ye ithal edilecekti. Tareks Hayvancılık, bütün bu faaliyetlerini yapmak için Bosna Hersek’te bir şirket dahi kurmuştu.

Kağıt üzerinde her şey güzel görülürken, Bosna Hersek’te sözleşmeli üretim yaptırılacağı gerekçesiyle uygulamaya konulan sosyal projenin amacına hizmet etmediği gibi Türkiye’nin yaptığı kemiksiz et ithalatının maliyetini daha da artırması dikkat çekti.

SOSYAL PROJE DİYEREK İTHAL ETİN FİYATI ARTTI!

ESK, bu proje öncesinde yani 2019 yılından önce Bosna Hersek’ten aracı olmadan doğrudan şirketler üzerinden kemiksiz eti 4.5 Euro’dan ithal ederken, 2019’da hayata geçirilen sözde ‘sosyal projeden’ sonra kemiksiz eti 5.20 Euro’dan ithal etmeye başladı. İthalat şeklinde hiçbir değişiklik olmamasına rağmen ‘sosyal proje’ kapsamında ithal edilen etin maliyetinin kiloda 70 Cent birden artması, bu fark kimin veya kimlerin cebine gitti sorusunu gündeme getirdi.

YERLİ ÜRETİCİ VE ÜLKE EKONOMİSİ KAYBETTİ BİRİLERİ KÖŞEYİ DÖNDÜ!

Milli Gazete’nin ortaya çıkardığı 17 Ağustos 2020 tarihli faturaya göre ESK, sosyal proje kapsamında Tareks Hayvancılık üzerinden Bosna Hersek’ten kemiksiz eti 5.20 Euro’dan ithal etti.

Ancak ithal edilen kemiksiz etlerin doğrudan Bosnalı üreticilerden alınan hayvanlardan tedarik etmek yerine Tareks Hayvancılık’ın aracı bir firmadan tedarik ederek Türkiye’ye ithal etmesi dikkat çekti.

Bu durum, sosyal proje öncesinde yapılan ithalattan hiçbir farkı olmazken, Türkiye’ye faturası ise ağır oldu.

70 CENT DEYİP GEÇMEYİN!

Türkiye, Bosna Hersek’ten yaklaşık 3 bin ton kemiksiz et ithal ederken, kiloda 70 Cent fiyat farkı toplam 2.1 milyon Euro yapıyor.

Yani Bosna Hersek’te iddia edilen sözleşmeli üretim modeli hayata geçirilmezken, hayata geçirilmeyen projeden dolayı da birileri büyük bir kazanç elde etti.

Ortaya çıkan tablo, yerli üreticinin aleyhine olmasına rağmen Türkiye devletinin verdiği desteğin yine doğrudan Bosnalı üreticilere ulaşmadığını ancak birilerinin de bu ithalattan dolayı sağlam bir şekilde köşeyi döndüğünü gösteriyor.

İlginizi Çekebilir
AVUKAT SERDAR ÖKTEM SUİKASTİNİN SORUŞTURMASI TAMAMLANDI
AVUKAT SERDAR ÖKTEM SUİKASTİNİN SORUŞTURMASI TAMAMLANDI
SON DAKİKA! Madame Coco’nun sahibinin eşinden 150 milyon TL talep
SON DAKİKA! Madame Coco’nun sahibinin eşinden 150 milyon TL talep
Bodrum’da Tartışmalar Büyüyor: Kızılağaç, Marina Vista ve İhale Soruları
Bodrum’da Tartışmalar Büyüyor: Kızılağaç, Marina Vista ve İhale Soruları
Ayhan Bora Kaplan davasında 4 kişi için tahliye kararı
Ayhan Bora Kaplan davasında 4 kişi için tahliye kararı
Son Haberler
Ataşehir Belediyesi'nde Onursal Adıgüzel dahil 19 şüpheli tutuklandı | Rüşvet ağının merkezinde hastane projeleri
Ataşehir Belediyesi'nde Onursal Adıgüzel dahil 19 şüpheli tutuklandı...
Vahim iddia: İskan alamayan müteahhit, Onursal Adıgüzel’in katıldığı cenazeyi basmış
Vahim iddia: İskan alamayan müteahhit, Onursal Adıgüzel’in katıldığı...
İBB ve Bakırköy Belediyesi yöneticilerinin yargılandığı
İBB ve Bakırköy Belediyesi yöneticilerinin yargılandığı "suç...
AVUKAT SERDAR ÖKTEM SUİKASTİNİN SORUŞTURMASI TAMAMLANDI
AVUKAT SERDAR ÖKTEM SUİKASTİNİN SORUŞTURMASI TAMAMLANDI
SON DAKİKA! Madame Coco’nun sahibinin eşinden 150 milyon TL talep
SON DAKİKA! Madame Coco’nun sahibinin eşinden 150 milyon TL talep
ESKİ ÜLKÜ OCAKLARI GENEL BAŞKANI AZMİ KARAMAHMUTOĞLU'NUN ANNESİ VEFAT ETTİ!
ESKİ ÜLKÜ OCAKLARI GENEL BAŞKANI AZMİ KARAMAHMUTOĞLU'NUN ANNESİ VEFAT ETTİ!

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Politika
Dünya
Teknoloji
Magazin
Seçim
Belediye
Eğitim
Sağlık
Yaşam
Spor
Asayiş
Çevre
Genel
Yerel
Kültür - Sanat
Ekonomi-Finans
Dış Haberler
Güvenlik
Bilim ve Teknoloji
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dış Haberler
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Yaşam
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.