• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Politika
  • Dünya
  • Teknoloji
  • Magazin
  • Seçim Belediye Eğitim Sağlık Yaşam Spor Asayiş Çevre Genel Yerel Kültür - Sanat Ekonomi-Finans Dış Haberler Güvenlik Bilim ve Teknoloji
  • Ara
SON DAKİKA:
19:27
Vahim iddia: İskan alamayan müteahhit, Onursal Adıgüzel’in katıldığı cenazeyi basmış
00:12
İBB ve Bakırköy Belediyesi yöneticilerinin yargılandığı "suç örgütü" davasında rüşvet ve talimat tartışması
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Çevre
  3. BODRUM'DA MİLYON DOLARLIK VİLLALARA DANIŞTAY KAÇAK DEDİ...
Çevre
Yayınlanma: 11 Kasım 2021 - 18:23

BODRUM'DA MİLYON DOLARLIK VİLLALARA DANIŞTAY KAÇAK DEDİ...

Çevre
11 Kasım 2021 - 18:23
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
BODRUM'DA MİLYON DOLARLIK VİLLALARA DANIŞTAY KAÇAK DEDİ...

Muğla’nın Bodrum ilçesinde birinci derece doğal ve arkeolojik sit alanı olan dünyaca ünlü Aspat Kalesi ve Kilisesi’nin bulunduğu bölgede ÇED raporu almadan doğal yapıyı bozarak, kanal, marina ve milyon dolarlık villalar yapıp satan şirkete Danıştay dur dedi. TMMOB’un 2018’de açmış olduğu davada Danıştay, Valiliğin 'ÇED Raporu Gerekli Değildir' kararını iptal etti.

Muğla'nın Bodrum ilçesinde birinci derece doğal ve arkeolojik sit alanı olan dünyaca ünlü Aspat Kalesi ve Kilisesi'nin bulunduğu bölgede ÇED raporu almadan doğal yapıyı bozarak, kanal, marina ve milyon dolarlık villalar yapıp satan şirkete Danıştay dur dedi.

Çevrecilerin birçok kez eylem yaptığı ve şirketin doğa ve tarih talanının yanında sahili kamuoyuna kapatması nedeniyle sert tepkiler gösterdiği eylemlerin ardından gelen kararın sevindirici olduğu belirtildi.

Davanın hukukçusu Mehmet Çilsal, “Çok geç gelen adalet, ne yazık ki tarih ve tabiat katliamını eski hale getirmiyor. Karya'nın antik Termerası, Bizans'ın Strobilosu, Osmanlı'nın Sıravolos'u olan günümüzün Aspatı'na çok yazık olmuştur.

Davayı kazandık diye sevinemiyoruz bile” dedi.

Anthaven projesine ilişkin İdare'nin vermiş olduğu 1'nci “Çed Gerekli Değildir” Kararı'nın iptali için TMMOB'un (Mimarlar Odası Bodrum Şubesi) 2018'de (Temmuz) açmış olduğu davaya, Danıştay 6.Dairesi 12.10.2021 tarihli kararıyla son noktayı koydu.

VALİLİK ‘ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR’ KARARI VERMİŞTİ

Muğla Valiliği'nin, Aspat Tatil Köyü ve Turistik Tesisleri A.Ş.tarafından Muğla İli, Bodrum İlçesi, Akyarlar Mahallesi, Tuzla-Aspat Mevkiinde 404 Ada, 1 Parsel (3.479,38 m2) ve 407 Ada, 6 Parselde (53.330,20 m2) toplam 56.809,58 m2'lik arazi üzerinde planlanan “Turizm Konaklama Tesisi Kapasite Artışı ve Revizyonu” projesi hakkında vermiş olduğu 25.07.2018 tarihli“Çevre Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” Kararı hakkında TMMOB'un (Mimarlar Odası Bodrum Şubesi) açmış olduğu iptal davası, Danıştay 6'ncı Daire'nin, 12.10.2021 tarih ve E2021/6771, K2020/11263 sayılı kararıyla, 3 sene sonra nihayet davacı lehine sonuçlandı.

Danıştay’ın verdiği kararın geç olmasına rağmen sevindirici olduğunu belirten ve açıklama yapan Bodrum ve Muğla bölgesinde çevrecilerin gönüllü danışmanlığını ve avukatlığını yapan Hukukçu Mehmet Çilsal  yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

* Davaya bakan Muğla 2.İdare Mahkemesi, davacı tarafın (TMMOB) itirazını haklı bulup 24.12.2020 tarih, E2020/1034, K2020/1394 sayılı kararıyla ÇED'i iptal etmiş;  davalı taraf Muğla 2. İdare Mahkemesi'nin bu kararının bozulması için temyiz yargı yoluna başvurmuş, ancak dosyayı inceleyen Danıştay 6'ncı Dairesi, Muğla 2.İdare Mahkemesi'nin vermiş olduğu kararı usul ve hukuka uygun bularak davacı tarafın temyiz talebini reddetmiştir.

Davalı taraf daha önce Muğla 2. İdare Mahkemesi kararının yürütmesinin durdurulması için de temyize başvurmuş, ancak Danıştay 6'ncı Dairesi davalının bu yürütmeyi durdurma talebini reddetmişti” diye konuştu.

KURUMLAR  YASAYA UYARAK GEREKENİ ACİLEN YAPMALI

Çilsal “karar düzeltme yolu” kapalı olan bu kararın , kesinleşmiş nihai bir karar olduğunu ve Bodrum Belediyesi ve Çevre Şehircilik Bakanlığı Muğla İl Müdürlüğü'nün gerekeni yapmak zorunda olduğunu söyleyerek “ İdare'nin, kesinleşmiş mahkeme kararlarını uygulamaması suçtur.

Mahkeme kararlarını uygulamayan sorumlu ve yetkili idareciler aleyhine ayrıca ceza davası açılabilir” dedi.

HUKUK GAREBETİNİN BİR ÖRNEĞİDİR

Çilsal açıklamasının devamında ise yaşanan bu durumun ülkemizdeki hukuk garabetinin tipik bir örneği olduğunu belirterek  şunları kaydetti:

* Çünkü hukuka uygun olmayan bir proje idari bir karara dayanarak gerçekleştirilmiş, ruhsatlar verilmiş, kat irtifakları tesis edilmiş, satışlar gerçekleştirilmiş, tapular verilmiş ve hatta yaklaşık bir senedir proje sahasında varlıklı bir topluluk hayatı başlamıştır.

* Her biri yaklaşık 2 milyon Euro'luk yazlık konutlardan müteşekkil bir mahalle-site oluşmuştur. Hal böyleyken, Danıştay'ın kesinleşmiş kararı hiçbir işe yaramamaktadır.

* Mevzuatın sahanın eski, ilk haline getirilmesi gerektiği yönünde olmasına rağmen fiiliyatta bu uygulanmamaktadır.
Dolayısıyla  İdare'nin mahkeme kararını yerine getiremediği bir ülkede hukuk devletinden söz edemeyiz.

* Siyasiler (yasa koyucu), yargı kararlarının icrası hakkında İdari Yargılama Usulü Kanunu'nda bazı değişiklikler yapmazsa, ülke genelinde kangrene dönüşen bu hukuk garabeti düzelmez.

* Aksi halde görgüsüz, hukuk tanımaz sermayedarlar  ve emir kulu bürokratlar yüzünden yakın bir gelecekte  cennet ülkemizin güzelim kıyı ve deniz alanları, doğal ve arkeolojik sit alanları, ormanlar ve diğer korunan alanları acımasız biçimde betona gömülecektir.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Kıyı kenar çizgisindeki orman alanları turizme tahsis edilebilecek!
Kıyı kenar çizgisindeki orman alanları turizme tahsis edilebilecek!
Yargıdan Kanal İstanbul'a bir fren daha
Yargıdan Kanal İstanbul'a bir fren daha
Aliağa Gemi Söküm Bölgesi’ndeki faaliyetin çevre ve halk sağlığını tehdit ettiği iddiasıyla yürütülen soruşturmada savcılık kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.
Aliağa Gemi Söküm Bölgesi’ndeki faaliyetin çevre ve halk sağlığını tehdit ettiği iddiasıyla yürütülen soruşturmada savcılık kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.
BODRUM BELEDİYESİ MİLYAR DOLARLIK RANTA İZİN VERDİ!
BODRUM BELEDİYESİ MİLYAR DOLARLIK RANTA İZİN VERDİ!
Son Haberler
Vahim iddia: İskan alamayan müteahhit, Onursal Adıgüzel’in katıldığı cenazeyi basmış
Vahim iddia: İskan alamayan müteahhit, Onursal Adıgüzel’in katıldığı...
İBB ve Bakırköy Belediyesi yöneticilerinin yargılandığı
İBB ve Bakırköy Belediyesi yöneticilerinin yargılandığı "suç...
AVUKAT SERDAR ÖKTEM SUİKASTİNİN SORUŞTURMASI TAMAMLANDI
AVUKAT SERDAR ÖKTEM SUİKASTİNİN SORUŞTURMASI TAMAMLANDI
SON DAKİKA! Madame Coco’nun sahibinin eşinden 150 milyon TL talep
SON DAKİKA! Madame Coco’nun sahibinin eşinden 150 milyon TL talep
BAŞKAN KEMAL ÇEBİ VE AİLESİNİN ACI GÜNÜ
BAŞKAN KEMAL ÇEBİ VE AİLESİNİN ACI GÜNÜ
499 Milyonluk ihale hangi müteahhite verildi?
499 Milyonluk ihale hangi müteahhite verildi?

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Politika
Dünya
Teknoloji
Magazin
Seçim
Belediye
Eğitim
Sağlık
Yaşam
Spor
Asayiş
Çevre
Genel
Yerel
Kültür - Sanat
Ekonomi-Finans
Dış Haberler
Güvenlik
Bilim ve Teknoloji
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dış Haberler
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Yaşam
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.