• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Politika
  • Dünya
  • Teknoloji
  • Magazin
  • Seçim Belediye Eğitim Sağlık Yaşam Spor Asayiş Çevre Genel Yerel Kültür - Sanat Ekonomi-Finans Dış Haberler Güvenlik Bilim ve Teknoloji
  • Ara
SON DAKİKA:
10:18
Emlak alım satımında tüm kurallar değişti! Elden ödeme dönemi bitti
10:04
Borsacı Mehmet Akdere'ye yönelik suikastta holding patronuna dava!
09:43
İBB'nin araç sayısı 7 yılda 4 katına çıktı!
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. Bilim ve Teknoloji
  3. Amerikan internet şirketinin çalışanlarından Türkiye ile ilgili şok iddia
Bilim ve Teknoloji
Yayınlanma: 29 Aralık 2016 - 13:28

Amerikan internet şirketinin çalışanlarından Türkiye ile ilgili şok iddia

Bilim ve Teknoloji
29 Aralık 2016 - 13:28
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Amerikan internet şirketinin çalışanlarından Türkiye ile ilgili şok iddia

Türk Telekom ile anlaşmalı internet şirketlerinden biri olan Procera Networks'ün çalışanları, teknolojilerinin Türkiye'de toplu izleme için kullanıldığını iddia ediyor. Şirket iddiaları yalanlıyor.

İnternet servis sağlayıcıları tarafından kullanılan derin paket inceleme (DPI) teknolojileri geliştiren Amerika menşeili bir şirket içinde yaşanan iç karışıklık, Türkiye hakkında çarpıcı iddiaların ortaya çıkmasına neden oldu. Merkezi Kaliforniya'da bulunan Procera Networks şirketinin bazı çalışanları, şirket tarafından geliştirilen teknoloji Türkiye'de sivil halkı izlemek için kullanıldığı için şirketten ayrılma kararı aldı ve bu olaydan duydukları rahatsızlığı basın ile paylaştı.
 
Procera Networks'te yaşanan bu sıkıntı daha bugün gün yüzüne çıkmış olsa da, şirketteki çalışanların konu hakkındaki isyanı bu yılın başında başlamış. Şirkette çalışan kıdemli mühendislerden biri olan Kriss Andsten, Nisan ayında şirket çalışanlarına gönderdiği mail'de: "Hayatının geri kalanını Erdoğan'ın çılgınlığının bir parçası olduğu için pişmanlık duyarak geçirmek istemediğini ve bu yüzden istifa ettiğini" belirtmiş.
 Geliştirdikleri teknolojinin Türkiye'de şifrelenmemiş internet trafiği üzerinden kullanıcı bilgilerinin ve şifrelerin ele geçirilmesi için kullanıldığını iddia eden Andsten, şirketin para için bu duruma göz yumduğunu ve teknolojilerinin artık kötü amaçlar uğruna kullanıldığını iddia ediyor.
 
Procera Networks'ün Türkiye'de vatandaşların izlenmesini sağlayan teknolojiyi geliştirmesinden rahatsız olan tek çalışan Andste değil. Şirkette çalışan birçok mühendis ve yazılımcı konu hakkında rahatsızlıklarını dile getirmiş durumda. Üstelik bunların bazıları isimlerinin paylaşılmaması şartı ile basın mensuplarına konu ile ilgili açıklamalarda bulunmuş durumda.
 

Kullanıcıların IP adresleri ve hangi sitelere girdikleri takip ediliyor iddiası


Telekom şirketlerinin internet trafiğini kontrol etmesini sağlayan teknolojiler geliştiren Procera, merkezi Ankara'da bulunan Sekom şirketi aracılığı ile Türk Telekom'dan gelen isteği yasal bir istek olarak kabul etmiş. Derin paket inceleme normalde internet servis sağlayıcılarının kötü amaçlı yazılımları daha kolay tespit edebilmesi için kullanıldığından bu istek ilk bakışta zararsız görünüyor ancak birçok Procera çalışanına göre Türkiye teknolojilerini kötü amaçlı bir izleme aracına dönüştürmüş durumda.
Eski Procera çalışanlarının açıklamaları ve şirket içi yazışmalar; Türk Telekom'un sadece internet kullanıcılarının kullanıcı adlarını ve şifrelerini değil, aynı zamanda IP adreslerini, hangi sitelere girdiklerini ve bu sitelere ne zaman girdikleri gibi bilgileri de topladığını gösteriyor. Forbes'a konuşan şirket çalışanlarına göre toplu izleme sistemi aracılığı ile toplanan veriler daha sonra bir veya birden fazla hükümet birimine iletiliyor.
 
Bu iddiaların basına yansıması sonrası bir açıklama yayınlayan Procera Networks sözcüsü: Procera'nın tüm dünyada insan haklarının ana prensiplerini desteklediğini ve şirketin sadece internet servis sağlayıcılarının işini kolaylaştıracak teknolojiler geliştirdiğini belirtti. Teknolojilerini toplum izlemede kullanılması için paylaşmayacaklarını vurgulayan şirket sözcüsü, ürünlerinin asıl amaçları doğrultusunda kullanılmasına özen gösterdiklerini ifade eti.
 
Kaynak:http://www.forbes.com/sites/thomasbrewster/2016/10/25/procera-francisco-partners-turkey-surveillance-erdogan/#6cfc52af75ce
# #
İlginizi Çekebilir
Sahte belgeler artabilir: Yapay zeka artık gerçekçi el yazıları yazabiliyor
Sahte belgeler artabilir: Yapay zeka artık gerçekçi el yazıları yazabiliyor
WhatsApp çöktü: Mesajlar gitmiyor
WhatsApp çöktü: Mesajlar gitmiyor
Elon Musk'ta '' Duayen Yapı A.Ş beğenenler arasına girdi''....
Elon Musk'ta '' Duayen Yapı A.Ş beğenenler arasına girdi''....
Twitch'de vurgun: Kara para akladılar
Twitch'de vurgun: Kara para akladılar
Son Haberler
Emlak alım satımında tüm kurallar değişti! Elden ödeme dönemi bitti
Emlak alım satımında tüm kurallar değişti! Elden ödeme dönemi...
Borsacı Mehmet Akdere'ye yönelik suikastta holding patronuna dava!
Borsacı Mehmet Akdere'ye yönelik suikastta holding patronuna dava!
İBB'nin araç sayısı 7 yılda 4 katına çıktı!
İBB'nin araç sayısı 7 yılda 4 katına çıktı!
Mansur Yavaş ‘her koşulda adayım’ dedi mi? ABB’den açıklama…
Mansur Yavaş ‘her koşulda adayım’ dedi mi? ABB’den açıklama…
 Galatasaray , Fenerbahçe'yi 3 golle geçti…
Galatasaray , Fenerbahçe'yi 3 golle geçti…
BAKIRKÖY GAZETESİ"NE SİBER SALDIRI
BAKIRKÖY GAZETESİ"NE SİBER SALDIRI

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Politika
Dünya
Teknoloji
Magazin
Seçim
Belediye
Eğitim
Sağlık
Yaşam
Spor
Asayiş
Çevre
Genel
Yerel
Kültür - Sanat
Ekonomi-Finans
Dış Haberler
Güvenlik
Bilim ve Teknoloji
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dış Haberler
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Yaşam
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.