• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Politika
  • Dünya
  • Teknoloji
  • Magazin
  • Seçim Belediye Eğitim Sağlık Yaşam Spor Asayiş Çevre Genel Yerel Kültür - Sanat Ekonomi-Finans Dış Haberler Güvenlik Bilim ve Teknoloji
  • Ara
SON DAKİKA:
08:45
TMSF el koymuştu: 20 milyarlık şirket jet hızıyla 2 kere el değiştirdi
08:34
CHP’li isimden CHP’ye şok sözler: Buca’nın hırsızları
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. ''9. Yargı paketi umut besleyenleri boşa çıkarmıştır"
Gündem
Yayınlanma: 17 Ağustos 2024 - 17:22

''9. Yargı paketi umut besleyenleri boşa çıkarmıştır"

Gündem
17 Ağustos 2024 - 17:22
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
''9. Yargı paketi umut besleyenleri boşa çıkarmıştır

-31 Temmuz covid infaz yasası olarak isimlenmiş 5275 Sayılı kanunun geçici 10. maddesindeki tarih ibaresi sebebi ile hak mahrumiyeti yaşayan yüzbinlerce insan eşitlik ilkesinden faydalanmayı bekliyordu. Normal şartlarda ve gelişmiş demokrasilerde suç tarihi esas alınması gerekirken 31 temmuz covid yasasında dosya kesinleşme tarihi esas alınmıştır.

DEVA Partisi Sözcüsü, Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Av. İdris Şahin, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında 9. Yargı Paketinin detaylarını açıkladı. Şahin, “Gelinen noktada görüyoruz ki sorunların kaynağı iktidarımızın milletten uzak tutumu, halkın dertlerinden, gerçek gündemden vareste durumudur. Sorun iktidarın ta kendisidir!” dedi.

-Yine ülkemizin kanayan yarası olarak çok defa bu kürsülerde ve her platformda dile getirmiştik. KHK mağdurları ile ilgili olarak ise orta da ne bir yargılama ne de bir soruşturma mevcut. Ya da yapılan yargılamalar neticesinde yargı organının, 'masumdur dediği, suçsuzdur' dediği kişiler mevcut. KHK’lar ile kanunsuz ceza olmaz ilkesi ve geçmişe yürümezlik ilkesi ihlal edilmiştir. Varsayımlarla hareket edilerek masumiyet karinesi ilkesi ihlal edilmiştir. Devletin, mağdur ettikleriyle barışma vesilesi olabilecekken beklentileri hiçbir anlamda karşılamayan yargı paketi bu konuda da bir düzenleme içermemektedir.

-Kamuoyunda ihtiyaç olan, bir beklentide ehliyet affı konusuydu. Hem ceza kesiliyor hem ehliyet alınıyor. İnsan canına kast etmemiş, yaralamamış olan ve farklı nedenlerle ehliyetine el konulup pişman olmuşlar için ehliyet affı çıkarılmalıdır. Sayısı 1 milyonu bulan vatandaşımız maalesef bu konudan muzdariptir. Taksicisiyle, dolmuşçusuyla, otobüsçüsüyle, kamyoncusuyla, tırcısıyla içinde ekmeğini yoldan çıkaran, ailesine bakmaya çalışan ve pişman olmuş her vatandaşımız ikinci bir şansı hak etmektedir. Ehliyet affı çıkarılmalıdır. Bu konuda böyle ciddi bir ihtiyaç ve beklenti varken gel gör ki 9. yargı paketinde buna dair bir düzenleme yok.

-Kamuoyunca çek mağdurları olarak bildiğimiz yine toplumda epeyce sayıları bulunan, cezasını tutuklu/hükümlü olarak infaz kurumlarında gerçekleştiren vatandaşlarımızda bu paketin umutla yolunu gözleyenlerdendi… Hâlihazırdaki ekonomik sıkıntılar göz önüne alındığında söz konusu sıkıntıların giderilmesi yerine zaten zor durumda olan ve ödemelerini gerçekleştirme sıkıntısı yaşayan çoğunluğu esnaf olan bu vatandaşlarımıza kanun gereği olarak suçlarının cezasını özgürlüklerini kısıtlamak suretiyle ödetmek, mağdur ettikleri alacaklıya da ceza verilmesi demektir. Kişi çalışsın ki ödeyemediği borcunu ödesin. 2012 yılında şahsımın da katkılarıyla yapılan düzenleme sonucu “ekonomik suça ekonomik ceza” ilkesinden hareketle karşılıksız çeke hapis cezası öngören yirmi yedi yıllık uygulama kaldırılmıştı. 2016 yılında ise ülkemizde ekonomi giderek bozulmasına, çek kullanmak zorunda kalan esnaf ve iş adamları da ödeme güçlüğü çekmesine rağmen karşılıksız çek düzenlemek yeniden hapis cezası ile cezalandırılan bir suç haline geldi.”

“Bu düzenleme, ekonomiyi canlandırmamakta aksine daha da kötü duruma sürüklemektedir”

2012 yılında getirilen düzenlemenin esasını oluşturan ve çağdaş hukuk sistemlerinde halen geçerli bulunan “ekonomik suça ekonomik ceza” uygulamasına yeniden geçilmesinin uygun olacağını belirten Şahin;

“Elbette bir ödeme aracı olan çeki elinde bulunduran kimsenin haklarını da korumak gerekiyor. Ancak bu kimselerin maddi haklarının keşidecinin hapis cezasıyla cezalandırılması sonucu elde edilmediği de açıktır. Hapis cezasıyla cezalandırılan bir kimsenin, keşide ettiği çekin karşılığını nasıl temin edip ödeyeceği düşünülmeden getirilen bu düzenleme, ekonomiyi canlandırmamakta aksine daha da kötü duruma sürüklemektedir.

Ekonomik suça ekonomik ceza verilmesi adaletin gereğidir. Ama bu paket böyle bir adaletli adımı da içermemektedir.” ifadelerini kullandı.

“9. Yargı paketi umut besleyenleri boşa çıkarmıştır”

Paketle birlikte Çözüm beklenilen diğer bir konunun da ŞUFA (Ön alım hakkı) konusu olduğunu vurgulayan Şahin,  “Bir çok sorunun yaşandığı paylı mülkiyette bir paydaşın taşınmaz mal üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü bir kişiye satması halinde diğer paydaş veya paydaşlara aynı şartlarla bu payı öncelikli satın alma yetkisini veren, kanundan doğan gerekirse dava ile kullanılan haktır. Bizim hukuk sistemimizde ön alım hakkı üzerinde üzerinde en çok durulan konulardan birisidir. Üzerinde bu denli durulmasına rağmen hukukumuzda bu konudaki tereddütler ve çelişkili uygulamalar son bulmuş değil. 9. Yargı paketine bu konuda umut besleyenleri paket sahipleri boşa çıkarmıştır.” şeklinde konuştu.

“En küçük eleştiriye tahammülü olmayan iktidarınıza kem gözle bakmak vatandaşın ne haddine”

“Gündemde bulunan yargı paketinde hakaret suçunun soruşturulması ve kovuşturulmasına ilişkin bir takım düzenlemeler yer almaktadır. Kamuoyunda Cumhurbaşkanı’na hakaret suçuna ilişkin düzenleme yapılması beklentisi hâkim iken bu yönde bir hüküm getirilmemesi yine büyük bir eksikliktir.” diyen Şahin, “En küçük eleştiriye tahammülü olmayan iktidarınıza kem gözle bakmak vatandaşın ne haddine.” dedi.

“Bu paketin herhangi bir iyileştirme barındırmaması adil olmamıştır”

Yargı paketine giren düzenlemelerden birisinin de hâkim ve savcılar için öngörülen katsayı artışı olduğunu vurgulayan Şahin;

“Daha evvel Yargıtay ve Danıştay başkanları ile üyeler 40 bin gösterge üzerinden tazminat alıyordu. Anayasa Mahkemesi bu ayrıcalıklı tazminatı iptal etmişti. Yargı paketi ile ek tazminat hususu Anayasa Mahkemesi kararına uyumlu hâle getirilecek. Maaşların düşmemesi için mecburî bir mevzuat düzenlemesine gidilecek. Bu düzenleme ile Yargıtay ve Danıştay başkanları ile üyelere ve birinci sınıf hakimlere 15 bin gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda aylık ek tazminat ödenecek. Elbette verilsin ama eşitlik ilkesince aynı çatı altında bulunan herkese verilsin. Yargının kapısı olarak adlandırılan, adli kolluk görevi üstlenen emniyet ve jandarma personeline, cezaevlerinin üniformalı mahkumları olan infaz koruma memurları ile adliyelerin bütün yükünü paylaşan zabıt kâtibi, mübaşir, hizmetli gibi yargı çalışanlarımız için bu paketin herhangi bir iyileştirme barındırmaması adil olmamıştır. İktidar Beştepe’de ve kendi çevresinde olduğu gibi kurumsal yapılar içerisinde ayrıcalıklı zümreler oluşturarak, toplumsal barışı bozmaktadır. Yukarıya verip, aşağıyı görmezden gelmek ancak vergi salmada uyguladığınız usulde olduğu gibi, sermaye sahipleri ve korunaklı kesimden alamadığınız vergileri dar gelirliden, emekliden, çiftçiden, asgari ücretliden ve sabit gelirliden tahsil ettiğiniz gibi.” şeklinde konuştu.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
TMSF el koymuştu: 20 milyarlık şirket jet hızıyla 2 kere el değiştirdi
TMSF el koymuştu: 20 milyarlık şirket jet hızıyla 2 kere el değiştirdi
Türk şirket Repkon, İsrail’e binlerce bomba tedarik edecek
Türk şirket Repkon, İsrail’e binlerce bomba tedarik edecek
100 milyon euroluk
100 milyon euroluk "sus" payı: Ekrem İmamoğlu'nun ihbarcısına konuşmaması için rüşvet teklifi
GENAR Araştırma anketi: AKP yüzde 34.8’le birinci parti olurken CHP, yüzde 31.5’le ikinci sıraya yerleşti
GENAR Araştırma anketi: AKP yüzde 34.8’le birinci parti olurken CHP, yüzde 31.5’le ikinci sıraya yerleşti
Son Haberler
TMSF el koymuştu: 20 milyarlık şirket jet hızıyla 2 kere el değiştirdi
TMSF el koymuştu: 20 milyarlık şirket jet hızıyla 2 kere el değiştirdi
CHP’li isimden CHP’ye şok sözler: Buca’nın hırsızları
CHP’li isimden CHP’ye şok sözler: Buca’nın hırsızları
Türk şirket Repkon, İsrail’e binlerce bomba tedarik edecek
Türk şirket Repkon, İsrail’e binlerce bomba tedarik edecek
100 milyon euroluk
100 milyon euroluk "sus" payı: Ekrem İmamoğlu'nun ihbarcısına konuşmaması...
Beşiktaş’ın eski başkanı Fikret Orman ile ünlü manken Güzide Duran artık aynı evde yaşıyor
Beşiktaş’ın eski başkanı Fikret Orman ile ünlü manken Güzide...
Film sahnelerini aratmayan plan... Memduh Paşa Yalısı soygununda yeni detay... Şoke eden ifadeleri ortaya çıktı: 'Beni araca bindirip zorla...'’
Film sahnelerini aratmayan plan... Memduh Paşa Yalısı soygununda yeni detay... Şoke eden ifadeleri ortaya çıktı: 'Beni araca bindirip zorla...'’

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Politika
Dünya
Teknoloji
Magazin
Seçim
Belediye
Eğitim
Sağlık
Yaşam
Spor
Asayiş
Çevre
Genel
Yerel
Kültür - Sanat
Ekonomi-Finans
Dış Haberler
Güvenlik
Bilim ve Teknoloji
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dış Haberler
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Yaşam
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.