• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Politika
  • Dünya
  • Teknoloji
  • Magazin
  • Seçim Belediye Eğitim Sağlık Yaşam Spor Asayiş Çevre Genel Yerel Kültür - Sanat Ekonomi-Finans Dış Haberler Güvenlik Bilim ve Teknoloji
  • Ara
SON DAKİKA:
09:06
Ataşehir Belediyesi'nde Onursal Adıgüzel dahil 19 şüpheli tutuklandı | Rüşvet ağının merkezinde hastane projeleri
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. 10 Milyon kişiye sicil affı, 27 milyarlık borç siliniyor
Gündem
Yayınlanma: 14 Ekim 2022 - 10:35

10 Milyon kişiye sicil affı, 27 milyarlık borç siliniyor

Gündem
14 Ekim 2022 - 10:35
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
10 Milyon kişiye sicil affı, 27 milyarlık borç siliniyor

Ödenmemiş çek, senet borçlarıyla, kredi kartı borcu yüzünden kara listeye alınan 10 milyon kişiye sicil affı getiren yasa teklifiyle Temmuz 2023'e kadar borçlarını ödeyen, yapılandıranlar kara listeden çıkıyor.

Teklifle çalışanlar için getirilen vergi istisnalarının maliyeti hesaplandı. Nakit yapılan yemek ödemesinde maliyet yıllık 15.9 milyar lira, elektrik ve doğalgazda ise 6 aylık 1.2 milyar lira olarak tahmin edildi.

Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre torba yasa teklifinin Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde vergi istisnaların etki analizi yapıldı. İşveren tarafından çalışanlara verilen günlük yemek bedelinin 51 lirayı aşmaması durumunda nakit olarak ödenen yemek bedeli istisna kapsamına alınıyor. Buna göre 26 gün çalışana ödenen bin 326 liralık aylık yemek parasından 265 lira gelir vergisi alınıyor.

15 MİLYARLIK BORÇTAN VAZGEÇİLİYOR

 

Bir takvim yılında ödenen 15 bin 912 lira yemek parasından çalışan başına 3 bin 182 liralık gelir vergisinden vazgeçiliyor. 5 milyon çalışana yemek parası ödendiği varsayımı altında 15.9 milyar liralık vergiden vazgeçiliyor.

DOĞALGAZ, ELEKTRİK GİDERLERİ

İşverenlerin çalışanlara mevcut ücretlerine ilave olarak doğalgaz, elektrik ve ısınma giderlerini karşılamaları için ödenen ve bin lirayı aşmayan tutarlar gelir vergisinden istisna olacak. Aylık bir çalışanın bin lira faturalarının işverence karşılanması durumunda aylık 200 lira vergiden vazgeçilecek. 1 milyon çalışana bu tutarda bir yardım yapılmasının 6 aylık vergi maliyeti 1.2 milyar lirayı bulacak.

ÖĞRENCİLERE 1 MİLYARLIK ÖDEME

Tıp fakültelerinde 14 bin 600, diş hekimliğinde de 4 bin 900 olmak üzere toplam 19 bin 500 öğrenciye asgari ücret ödemesi yapılacak. Ödemenin maliyeti ise 1 milyar lira olarak hesaplandı.

27 MİLYARLIK ÖĞRENCİ KREDİ BORCU SİLİNECEK

Öğrenim ve katkı kredilerinde borç ödeme yöntemi değiştiriliyor. Bugün itibariyle 1 milyon 392 bin 629 kişinin öğrenim kredisi, 25 bin 886 kişinin katkı kreşi borcu bulunuyor. Takipteki borç 22.6 milyar lirası ana para, 17.4 milyar lirası da TEFE tutarı olmak üzere yaklaşık 40 milyar lira. Halen sistemde kredi alan öğrenci sayısı 566 bin 226. Ödenen para 5 milyar lira ve bu ana paranın hesaplanan TEFE miktarı da 9.5 milyar lira. Vergi dairelerine takip için intikal ettirilen olan alacaklardan borçlu olanların sayısı 1 milyon 403 bin 392, alacak aslı tutarı ise 10.8 milyar lira. Eylül 2022 gecikme zammı dâhil tutar 15.2 milyar lira.

 

Düzenlemeyle kredi almakta olan, borç ödeme zamanı henüz başlamamış olan ve kredi geri ödemesi devam eden borçluların ödenmemiş borçlarına ilişkin taksitlerde yer alan endeks tutarları silinecek. Son 5 yıl esas alınarak yapılan hesaplamaya göre; silinecek tutar halen kredi almaya devam edenlerde yaklaşık 9.6 milyar, geri ödemesi devam eden borçlularda yaklaşık 17.4 milyar lira olmak üzere toplam 27 milyar lira.

9 MİLYON DOSYA TEMİZLENİYOR

İcra takibi haciz aşamasında bulunan 2 bin lira ve altında olan borçların tasfiyesine ilişkin 9 milyon alacak dosyanın her birinin bin 500 lira olması durumunda icra takibinden vazgeçilmesi nedeniyle vazgeçilecek icra tahsil harcı tutarı 615 milyon lira olacak. GSM şirketlerinin düzenleme kapsamında 1 milyar lira alacağı olduğu varsayıldığında bu tutarın yüzde 18'i olan 180 milyon lira, bu şirketlere, ödemeleri gereken Hazine paylarından mahsup edilerek iade edilecek. Evrensel hizmet katkı payı ödemesi yapan kuruluşların 100 milyon lira bir alacaktan vazgeçilme durumunda da 1 milyon lira maliyet oluşabilecek. Varlık yönetim şirketlerince takip edilen 2 bin 500 liraya kadar olan borçlar ise 892 bin 866 kişinin borç yükü tasfiye edilecek. Hazine tarafından 15 Ağustos 2022 itibariyle borçlu bazında anapara toplamı 832 milyon 642 bin liranın yüzde 50'si olan 416.3 milyon lira ödenerek borçlar tasfiye edilecek.

YERSİZ ÖDEME BORCU SİLİNİYOR

Evde bakım yardımından yararlananlara yapılan yersiz ödemeler nedeniyle borç çıkarılan, ancak ödeme gücü bulunmayan yaklaşık 18 bin vatandaşın yaklaşık 200 milyon lira borcu siliniyor.

 

KUR KORUMALI DA VERGİ MALİYETİ

Yasa teklifi ile kur korumalı mevduat uygulamasının süresi 31 Aralık 2023'e kadar uzatılıyor. Etki analizine göre, kur korumalı mevduat uygulaması çerçevesinde başlangıcından itibaren vergi istisnasının maliyeti 18.8 milyar lira oldu.

Söz konusu düzenleme kapsamında 1 milyar doları kur korumalı mevduat hesabına dönüştürülmesinin 6 aylık vergisel maliyeti yaklaşık 300 milyon lira olarak öngörüldü.

Yasa ile yurtdışında çalışan inşaat işçilerinin ücretleri de gelir vergisinden istisna tutulacak. Düzenlemenin 20 bin işçiyi ilgilendirdiği tahmin edilirken gelir vergisi maliyetinin de 1.8 milyar lira olduğu öngörüldü. Etki analizinde sektör temsilcileri ile yapılan görüşmelerde ilave 10 bin kişilik istihdam sağlanabileceğinin de ifade edildiği vurgulandı.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
AVUKAT SERDAR ÖKTEM SUİKASTİNİN SORUŞTURMASI TAMAMLANDI
AVUKAT SERDAR ÖKTEM SUİKASTİNİN SORUŞTURMASI TAMAMLANDI
SON DAKİKA! Madame Coco’nun sahibinin eşinden 150 milyon TL talep
SON DAKİKA! Madame Coco’nun sahibinin eşinden 150 milyon TL talep
Bodrum’da Tartışmalar Büyüyor: Kızılağaç, Marina Vista ve İhale Soruları
Bodrum’da Tartışmalar Büyüyor: Kızılağaç, Marina Vista ve İhale Soruları
Ayhan Bora Kaplan davasında 4 kişi için tahliye kararı
Ayhan Bora Kaplan davasında 4 kişi için tahliye kararı
Son Haberler
Ataşehir Belediyesi'nde Onursal Adıgüzel dahil 19 şüpheli tutuklandı | Rüşvet ağının merkezinde hastane projeleri
Ataşehir Belediyesi'nde Onursal Adıgüzel dahil 19 şüpheli tutuklandı...
Vahim iddia: İskan alamayan müteahhit, Onursal Adıgüzel’in katıldığı cenazeyi basmış
Vahim iddia: İskan alamayan müteahhit, Onursal Adıgüzel’in katıldığı...
İBB ve Bakırköy Belediyesi yöneticilerinin yargılandığı
İBB ve Bakırköy Belediyesi yöneticilerinin yargılandığı "suç...
AVUKAT SERDAR ÖKTEM SUİKASTİNİN SORUŞTURMASI TAMAMLANDI
AVUKAT SERDAR ÖKTEM SUİKASTİNİN SORUŞTURMASI TAMAMLANDI
SON DAKİKA! Madame Coco’nun sahibinin eşinden 150 milyon TL talep
SON DAKİKA! Madame Coco’nun sahibinin eşinden 150 milyon TL talep
Sansür yasasının hapis cezasını öngören maddesi AKP-MHP oylarıyla kabul edildi
Sansür yasasının hapis cezasını öngören maddesi AKP-MHP oylarıyla kabul edildi

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Politika
Dünya
Teknoloji
Magazin
Seçim
Belediye
Eğitim
Sağlık
Yaşam
Spor
Asayiş
Çevre
Genel
Yerel
Kültür - Sanat
Ekonomi-Finans
Dış Haberler
Güvenlik
Bilim ve Teknoloji
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dış Haberler
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Yaşam
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.